ЦЗК: ПРЕДАВАЊЕ „БАЈКА КАО НАРАТИВ ДУШЕ“

Предавање „Бајка као наратив душе: аналитички осврт“ које ће бити посвећено улози, разумевању и третману бајке у аналитичкој психологији, биће одржано у оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево у понедељак, 25. фебруара, у Концертној дворани са почетком у 19 сати.

-Предавач, др Маријана Поповић, психолог, психотерапеут и јунговски аналитичар, отвориће током предавања хоризонте схватања бајке као „анатомије психе“, као самоописа душе, као симболичког и метафоричког текста о душевним стањима и процесима. Бајка као приповест о чудесном и као плод имагинације биће кроз излагање тематизовани у својој дубинској повезаности са авантуром индивидуације, како је види јунговска и постјунговска психологија, као израз трагања за уцеловљењем личности – наводе организатори.

Додају да ће присутни моћи да се упознају са увидима у развојни значај тумачења бајки, у могућности личног преображаја и преиспитавања представа о идентитету које се отварају у упућености на наратив бајке, те у процес конституисања субјекта који се одвија са тумачењем бајки. Пажња ће бити посвећена и разумевању бајке као поља пројављивања архетипских образаца, а анализа бајки биће сагледана у њеној универзалној вредности која се тиче целокупног животног тока.

СДН

 

Comments are closed.