ОДЛАЗЕЋА ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ОПЕТ КРШИ ЗАКОН?

Градоначелница Јасна Аврамовић је потписала уговор о покровитељству рукометног турнира у Смедереву вредан 1,2 милиона динара без претходне одлуке Градског већа, сазнају „Смедеревске новине“.
Наиме, Смедерево је протеклог викенда било домаћин финалног турнира Купа Србије у рукомету за жене, а исти такав биће организован у марту за мушке екипе. И лепо је што је град уписан на мапу спортских дешавања, као и што је у овдашњој спортској хали, која је, углавном, празна, коначно организован неки догађај, али градоначелница Јасна Аврамовић ни у овом случају није могла без кршења закона.
Пре него што је поменути турнир одигран, град Смедерево, Рукометни Савез Србије и Рукометни клуб Смедерево, потписали су уговор о сарадњи у организацији овог спорстког догађаја, о чему су „Смедеревске новине“ извештавале. На конференцији за медије речено је да је град Смедерево покровитељ турнира и да ће за ту намену бити издвојено 1,2 милиона динара.
Уговор је, како сазнајемо, потписан без одлуке Градског већа, које се о трошењу средстава из буџета града за ову намену, није изјашњавало. Намера градоначелнице је, претпостављамо била, да свој потпис на овај документ, ретроактивно „покрије“ накнадном одлуком органа који је, између осталог, задужен и за одлучивање о расподели новца свих грађана Смедерева. И на овом примеру се види самовоља градоначелнице, која је већ навикла да не констатује институције које су надлежне за вођење рачуна о расподели јавних средстава. На жалост, то није случај само у области спорта, забележен је низ таквих одлука Аврамовићеве, уочених за време њеног мандата.
Аврамовићева несумњиво наставља праксу свог претходника, коалиционог партнера, Предрага Умичевића из Демократске странке, који је, подсећамо, у тајности потписао Уговор за давање у закуп земљишта за рафинерију, а тек касније га „доставио“ Скупштини града на усвајање. Руку на срце, „тежина“ ова два уговора је неупоредива, али је принцип кршења закона и прописа исти. И није јој ово први пут. Државна ревизорска институција је пре неколико година приликом контроле финансија наше локалне самоуправе утврдила неправилности баш у вези са расподелом новца спортским организацијама на територији града.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.