НЕМАЊА ЂУКИЋ НАС ИСТЕРУЈЕ НА УЛИЦУ, ТВРДЕ ГРАЂАНИ КОЈИ ЖИВЕ ПОРЕД „ЗМАЈА“

За још три породице које живе у трошним кућама непосредно уз фабрику „Змај“, кров над главом је неизвестан, с обзиром на то да су зиму провеле под претњом рушења објеката у којима су, како кажу, неке од њих и више од 40 година. Ближи се пролеће, бојазан да ће остати на улици расте, али још увек очекују реакцију и помоћ надлежних органа.
-Кажу нам објекти су нелегални. А кућу сам ја купила и за њу сам уредно плаћала порез, као и рачуне за воду и струју. Онда су нам рекли да су ове објекте грешком избрисали у катастру, и да ће их поново вратити. И ништа. Сада је наводно овај део припао њима, ко им је припојио, град Смедерево, и сазнали смо прошле године да је објекат нелегалан и да је за рушење. Како је могло све да ми долази на наплату, ако објекат није легалан. Искључили су нам воду, једно време смо били и без струје. Имам сина који је инвалид, са два вештачка кука, не знам како живимо – сведочи Весна Мирковић и додаје:
-Шта ћемо радити ако дођу да руше? О томе и не размишљам, боље да не долазе, то ће бити крај. Ја немам где одавде. Све сам поштено платила. Мислила сам да постоји закон, папири су оверени у суду. Немамо више коме да се обратимо, обраћали смо се свима.
Веснина комшиница Рада тврди да је њен супруг овај дом добио од „Фаграма“ пре 40 година.
-Кућа нам је у пожару изгорела, држава нам помогла да изградимо нову, имамо све папире. Нудили су нам 2-3 хиљаде евра…а где да идем ја, овде на друм – каже Рада.
У новембру прошле године приватизовани „Змај“ почео је да руши стамбене објекте који су, како тврде на парцели која је у њиховом власништву. Дугогодишњи проблем, објашњавају, добио је епилог на суду. Решења о рушењу донеле су надлежне институције и они само спроводе те одлуке.
-Ми више од деценије не можемо нашим власништвом да располажемо. Били смо стрпљиви, прошли смо све инстанце, стигла су правоснажна решења, жалба на њих не одлаже рушење. Приступили смо рушењу, три породице тражиле су заштиту од суда, добили су привремену меру. Њима је легализација одбијена, а нама је парцела неопходна. Упошљавамо 90 запослених, плаћамо све таксе, ми припадамо Слободној зони Смедерево, ово нам је озбиљна препрека, јер планирамо повећање производње – објаснио је директор „Змаја“ Немања Ђукић.
Наводи да нема дилему да ће они сигурно ући у свој посед, али и да неће исељавати преостале станаре на силу, већ само уз одговарајуће одлуке надлежних органа.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.