РАДИНАЦ: ПРЕБИЈАЊЕ ЕПИЛОГ ДУГОГОДИШЊИХ НЕСУГЛАСИЦА

Јовицу Ђорђевића из Радинца код Смедерева, пре недељу дана претукле су комшије, отац и син Перовић, због свађе око проласка камиона до њиховог аутоцентра „Дуле“ за технички преглед возила, што мештанима овог дела села, како тврди Ђорђевић, ствара велике проблеме.
-Све се догодило у преподневним часовима, негде око 10-11. На почетку наше улице постављен је знак о забрани пролаза камионима тежим од 3,5 тоне. Упркос томе, они свакодневно овуда циркулишу. Тог дана сам видео да је један велики камион дошао на технички преглед у аутоцентар „Дуле“. Позвао сам саобраћајну полицију, и у намери, да се и сами увере на лицу места у пријаве које им упућујемо поводом овог проблема, свој аутомобил паркирао испред дворишта, тако да могу да прођу остала возила, али не и камион – објашњава Ђорђевић и наставља:
-Тада су ми газда Дуле и његов син пришли и почели да ме вређају и малтретирају. Пошто је кључ био у возилу, убацили су мој ауто у моје двориште. Потом сам стао на улицу да спречим одлазак камиона док не дође саобраћајна полиција. И онда су почели да ме бију, наочиглед мајке и једанаестогодишњег сина који су истрчали из куће када су чули буку. Дошла је и полиција, Дулету је одузето оружје и поднета је кривична пријава против њих – тврди Ђорђевић.

У смедеревској полицији за наш портал потврђено је да су поводом овог догађаја полицајци реаговали, да је поднета кривична пријава, као и да је цео случај сада у надлежности Основног јавног тужилаштва.
Прошлонедељни инцидент, сведочи Ђорђевић, кулминација је вишегодишњих несугласица које он и остали грађани имају са Перовићима, власницима објекта за технички преглед возила, у који свакодневно долазе и тешки камиони, иако је у улици 4. Нова у Радинцу забрањен њихов пролаз.
-Када је објекат направљен, пре 4-5 година, насипали су део поред улице, због лакшег улаза возила. Том приликом затрпали су шанац којим су отицале атмосферске воде и од тада сваки пут приликом падавина или отапања снега део улице је поплављен. Али не само пут, већ се вода слива и у моје двориште, плави ми подрум, и то је стварно неиздрживо – каже Ђорђевић.

Наводи и да су мештани својевремено потписивали петицију указујући на овај проблем, као и да нема надлежне службе и инспекције у граду, којој се дописима није обраћао. И наш портал је, прошле године, такође објавио текст о овом проблему.
-Не дешава се ништа иако је реаговала саобраћајна инспекције. Кажу има грађевинску дозволу, а ја се питам како је добио, када тај објекат угрожава јавну и имовину других. Истичем јавно да заиста немам ништа против тога да аутоцентар ради, али имам права да штитим своју имовину. Једино што смо издејствовали је да на улазу у улицу буде постављен знак забране за пролазак великим камионима, јер нам је улица уништена, али ни то се не поштује – објашњава Ђорђевић.
Знак је постављен након што је у марту прошле године Саобраћајној полицији прослеђена петиција са захтевом да се реагује због угрожавања безбедности учесника у саобраћају, а посебно пешака, у улици 4. Нова у Радинцу.
-Угрожавање безбедности пешака у поменутој улици настаје након што камиони носивости од преко 20 тона обаве технички преглед у аутоцентру „Дуле“ и уместо да из њега изађу истим путем којим су и ушли, кроз Цариградску улицу, они излазе кроз улицу 4. Нова и тако се укључују у Цариградску. Улица 4. Нова је веома уска и није асфалтирана, нити је предвиђена за прелазак камиона носивости преко 20 тона, на тај начин ти камиони угрожавају остале учеснике у саобраћају, а посебно пешаке и децу која иду или се враћају из школе – наведено је, између осталог, у допису мештана прослеђеном уз петицију.
И раније је, у децембру 2017-те године, након што је саобраћајна инспекција изашла на терен, донето решење којим је наложено ЈКП „Паркинг сервис“ да санира овај коловоз и „уреди и изгради систем за одводњавање за потребе контролисаног прикупљања и одвођења кишног отицаја са коловоза улице“, али то до сада није урађено.
-Ту се појавио још један проблем. Земљиште на којем је улица у катастру је заведено као приватно власништво, па због тога, кажу, јавно предузеће не може да изводи никакве радове. Успео сам да дођем до жене која је уписана ко власник, она је пристала на промену и решење проблема, али надлежни из града не желе да дају логистичку и финансијску подршку да се та ствар оконча. А стање улице је све горе – објашњава Ђорђевић.

Ђорђевић наводи да се он и остали грађани који живе у овој улици надају да ће се све надлежне службе у граду укључити у решавање овог проблема, и да се слични инциденти у којима долази до физичког обрачуна због непоштовања законских прописа, неће више никад догодити.

Ј.В.