ЦЗК: „КАД НАРАНЏА У СЛАНЦЕ ДОЂЕ“

Домаћи филм „Кад наранџа у Сланце дође“, инспирисан историјским догађајем, остварење које тематизује судбине протагониста током Првог светског рата, биће, у сусрет предстојећем Дану државности, приказан у биоскопу Центра за културу Смедерево у среду, 13. фебруара са почетком у 20 сати, најављују организатори.

-Радња филма везана је за село Сланци крај Београда и прати догађаје с почетка 20. века. Актери су момак и девојка чију идилу прекида Први светски рат. Под утицајем времена које је протекло у рату,  отац девојке решава да је уда… Идеја за филм рађен по сценарију Милана Гобељића, а у режији Роберта Петровића, потекла је од историјског податка који говори о томе да је  један од мештана села Сланци 1918. године био међу првим коњаницима Дунавске дивизије који су ушли у ослобођени Београд – наводи се у најави ове пројекције.

Како саопштавају чланови ауторске екипе, филм је проткан духом „обичних“ људи, поткован традицијом, а сликан оним што Срби имају највише, чистотом срца“. Публику очекује филм о пријатељству и љубави, рату и миру, наивности и невиности, из времена када се правила разлика између образа и ђона. Екипа филма овим делом одала је почаст прецима и борцима, како учесницима пробоја Солунског фронта, тако и осталима који су се борили за Отаџбину

Организатори истичу да је улаз слободан и најављују да ће се после пројекције публици представити чланови филмске екипе.

СДН

 

Comments are closed.