СТРЕЉАШТВО: МАРИЈА АНИЧИЋ И БОБАН МАРИНКОВИЋ НОВЕ МЕЂУНАРОДНЕ СУДИЈЕ

Марија Аничић и Бобан Маринковић, некадашњи стрелци, активни стрељачки радници и стрељачке судије са највишом националном лиценцом, недавно су успешно завршили курс за ISSF „Б“ лиценцу и постали међународне судије, саопштавају из Стрељачке дружине „Смедерево“.

На курсу Светске стрељачке федерације (ISSF – International Sport Shooting Federation) за стицање „Б“ лиценце интернационалног судије, који је одржан у Загребу, главном граду Хрватске, од 31. јануара до 3. фебруара 2019. године, представници Србије и Стрељачке дружине „Смедерево“ Марија Аничић и Бобан Маринковић су успешно положили све тестове и показали висок ниво познавања међународних стрељачких правила, наводи се у саопштењу. Марија Аничић је дугогодишњи портпарол Стрељачке дружине „Смедерево“ и од недавно председник Судијске комисије, а Бобан Маринковић, је тренер и директор клуба. Обоје су пре курса за међународне судије имали највишу домаћу „Ц“ лиценцу. Поред домаћих такмичења и Омладинског Валтер Купа у Смедереву, судили си и квалификације и финале Лиге младих Европе. Марија Аничић већ четири године уназад је судија и конферансије на финалима престижног Интернационалног првенства Београда, а крајем прошле године је први пут судила и на Европском првенству у стрељаштву за особе са инвалидитетом као део тима за контролу опреме и такође, конферансије на финалима.
Полазницима четвородневног курса у Загребу су презентовани главни аспекти саме организиције ISSF, а највећа пажња предавача Роберта Ференчака, лиценцираног инструктора ISSF-а из Словеније, била је сконцентрисана да на најбољи начин упути полазнике курса у општа техничка и правила за дисциплине пушка и пиштољ. Практични део обуке се односио на контролу опреме у обе дисциплине. Ференчаку је у раду помагала Јадранка Струкић, члан Техничког комитета ISSF-а из Хрватске, те су заједно полазнике курса провели кроз одговарајуће примере из праксе користећи бројне архивске снимке са највећих међународних такмичења, али и богата лична искуства.
Поред наших представника из Смедерева још двоје из Србије је на истом курсу такође, стекло ово звање: Биљана Маркош, стрелац КСС „Полицајац“ из Београда и Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србије. Сво четворо наших кандидата положило је све тестове, односно генералне аспекте и оне за пушку и за пиштољ. Од укупно 30 полазника из шест европских земаља (Немачке, Велике Британије, Чешке, Бугарске, Црне Горе и наравно, домаћина Хрватске) лиценце за пушку је добило њих 24, док је број оних који су положили испит за пиштољ био нешто већи, 28. Организатор курса је био Стрељачки савез Хрватске.
После курса у Загребу судијска организација у Смедереву има троје интернационалних судија са ISSF „Б“ лиценцом, јер поред Аничићеве и Маринковића, међународни судија је и Милутин Јовановић, председник Стрељачког савеза Смедерева. Србија сада има 30 међународних ISSF судија, од којих највишу „А“ лиценцу Светске стрељачке федерације поседује њих шест, док остали имају звање „Б“ интернационалног судије.

СДН

 

Comments are closed.