ЈАВНИ ПОЗИВ: ТРАЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНА ЛИЦА

УГ Иницијатива за развој и сарадњу, Комесаријат за избеглице Републике Србије и представници четири партнерске локалне самоуправе – Смедерева, Смедеревске Планке, Велике Плане и Ковина, представили су јавности пројекат „Трајна решење за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство“, који износом од око 70 милиона динара финансира Европска Унија преко своје Делегације у Србији.
Пројекат подрзумева помоћ у различитим видовима за укупно 48 најугроженијих породица са територије ове четири локалне самоуправе. Јавни позив за доделу помоћи отворен је до 4. марта, након чега ће, према најавама, бити формиране комисије које ће одлучивати по јасно утврђеним процедурама и критеријумима.
Потенцијалним корисницима су на располагању три вида помоћи. Прво, за њих 13 биће обезбеђена куповина сеоске куће са окућницом, максималне појединачне вредности 9.500 евра, а уз то ће бити обезбеђен и грант за евентуалну адаптацију и санацију објекта или куповину беле технике, како би се породицама обезбедили нормални услови за живот. Пројекат подразумева и доделу 35 пакета грађевинског материјала појединачне вредности 4.500 евра, као и помоћ локалних самоуправа и пројектног тима корисницима да средства искористе на најбољи могући начин. Трећи вид помоћи за коју могу да конкуришу интерно расељена лица подразумева економско оснаживање, а у плану је додела 40 пакета појединачне вредности 1.800 евра, у оквиру којих ће корисници добити менторску подршку, али и опрему и материјале, неопходне за започинање и развој сопственог бизниса.
-Овај пројекат од осталих суштински одваја то што има регионални приступ, што значи да се пет партнера, уз Комесаријат за избеглице, удружило да реше проблем на једној одређеној територији. Овде немамо квоте по локалним самоуправама, већ одговор на потребе најугроженијих корисника до којих дођемо на овој територији. Циљ је да прикажемо да су овакви приступи могући. Осим побољшању животних услова крајњих корисника, овај пројекат доприноси унапређењу и имплементацији акционих поланова локалних самоуправа, који могу на овај начин да се промовишу и унапреде, могу да доведу до нових корисника или нових услуга – рекао је Игор Којчић, менаџер пројекта.
Смедерево ће, како је наведено, осим аконтационе помоћи од 6 милиона динара, који ће бити враћени у буџет града након окончања пројекта, у реализацији партнерским самоуправама пружити и кадросвку логистику. То је разумљиво, навели су учесници, с обзиром на то да је наш град својевремено имао највећи избеглички камп у Европи, али је проблем избеглих и расељених успешно решио захваљујући сличним пројектима.
-Политика Комесаријата за избеглице није била да расељавамо становнике кампова, већ да их усељавамо. То је подразумевало да се покрену неке процедуре, да се набави много пара, а да набавите паре можете само ако имате озбиљне партнере. Све се то захуктало 2008. године када су почели да се израђују локални акциони планови. Идеја је да Комесаријат у садејству са локалним самоуправама партнерски ради, на задовољство наших корисника – рекао је Иван Гергинов, помоћник комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица.
Представници града Смедерева и општина Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин, позивају потенцијалне кориснике да се пријаве за доделу помоћи, уз напомену да су све информације доступне на званичним сајтовима локалних самоуправа, на огласним таблама, као и да се сву потребну помоћ расељени могу да добију и код локалних повереника за избеглице и миграције.

Ј.В.

 

Comments are closed.