ГРАДСКИ ПАРЛАМЕНТ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА

Током прошле недеље у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву одржана је четврта седница Градског парламента ученика основних школа. На дневном реду је било неколико тачака, које се, како је образложио координатор рада, наставник географије ОШ „Др Јован Цвијић“ Борис Здравковић, тичу актуелних проблема са којима се основношколци у свим смедеревским школама суочавају.

Пре свега, представници ученика упознати су са новим простором школе „Јован Јовановић Змај“ и објектом у који је смештена након пресељења, као и проблемима и потешкоћама у вези са адаптацијом на ново окружење школе. Као најактуелнија одређена је тема оцењивања и оптерећености ученика, с обзиром на то да је завршено прво полугодиште, па ће на основу размењених искустава ученици пренети једни другима примере добре праксе у овој области. На седници је инициран договор за посету Народној Скупштини Републике Србије, која треба да се организује у наредном периоду. Разматрана је и могућност хуманитарног рада Градског парламента ученика, уз договор да се испитају проблеми ове врсте у појединим школама, уз накнадне предлоге и могућности пружања одређене врсте помоћи.

Директорка ОШ „Јован Јовановић Змај“, Весна Младеновић је пожелела добродошлицу гостима школе и указала на то да су сада у прилици да их угосте на новој адреси. Подсетила је присутне да је Основна школа „Јован Јовановић Змај“ има 150 година дугу образовну праксу, као и да се школа од 3. септембра 2018. године налази на адреси 17. октобра 40. Та зграда је у прошлости и била зграда која је припадала тадашњим „Змајевцима“. Године 1985. школа је пресељена у нови објекат у 16. октобра, али је почетком школске 2018/19. враћена на ову адресу. Навела је да се школа још увек „устројава“, али да је све прилично добро организовано и да се све одвија по плану. Ученици, наставници и сви запослени се адаптирају на нови објекат, окружење и услове рада.

-Позивамо све будуће „Змајевце“, будуће ђаке – прваке, њихове родитеље и све оне који воле ову школу да буду наши гости, да обиђу школу, непосредно се упознају са условима, организацијом и начином рада. Свака школа има своје специфичности и предности, а наша школа је позната по томе што се код нас учи „у школи“ – не после школе, да је у фокусу ученик и његов напредак, а не оцена, као и то да подстиче развијање колективног духа, осећаја  припадности и другарства. Школа је отворена увек, за сваку врсту разговора, савета и размене искустава – наводе у овој школи.

СДН