СПЦ – ОСАМ ВЕКОВА ИСТОРИЈЕ У СЛИЦИ И РЕЧИ

У оквиру обележавања тридесетих Светосавских свечаности  у Историјском архиву је организовано представљање књиге „Српска Православна Црква- Осам векова историје у слици и речи“ . Књигу су представили аутори др Борис Стојковски и коаутор Срђан Ерцеган. Ова монографија представља монументални преглед осамстогодишњег хода најстарије институције у нашем друштву, од како се Свети Сава изборио за њену самосталност 1219. године. Илустровани преглед историје Српске православне цркве доноси драгоцене експонате из највреднијих ризница, животописе свих предстојатеља (архиепископа и патријараха) Српске цркве од Светог Саве до Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, као и разноврсне податке и занимљивости из житија летописа и повеља.

„Монографија је преглед континуитета осмовековног трајања СПЦ на свим географским просторима на којима је Српска православна црква вршила своју мисију, од средњовековне зачете у старој Србији, преко Београдске и Карловачке митрополије, до босанског епископата и представника црногорске теократије“ објашњено је у предсатвљању дела на страници издавача. Монографија садржи и више од 400 фотографија високог квалитета, дела реномираних и награђиваних аутора, које дочаравају највише домете културних достигнућа и српске црквене уметности.

Стручни аутори, међу којима је и др Валентина Вуковић, и њихови сарадници, истражили су обиље историјске грађе, као и богату литературу на српском и бројним страним језицима, како би се језгровито, али и научно релевантно и поуздано, приказало богатство историјског наслеђа Српске православне цркве.

СДН

 

 

 

 

Comments are closed.