ОРГАНИЗАТОРИ: БОГАТ ПРОГРАМ СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Организациони одбор овогодишњих Светосавских свечаности упутио је са конференције за новинаре још један позив суграђанима да присуствују програмима у част највећег српског просветитеља, које су припремили град Смедерево и установе културе.
-Одлучили смо се да на овај начин јавности предочимо програм, желимо да напор и труд установа културе и наших школа уложен да се направи примерен програм представимо широј јавности нашег града. Светосавске свечаности јесу почеле јуче, али ће и свака школа понаособ, ученици, наставници и родитељи, обележити Светог Саву – каже Бранче Стојановић, председник Организационог одбора Светосавских свечаности.
Наглашено је још једном да је улаз за све садржаје слободан и да сви заинтересовани грађани могу да испрате богату овогодишњу понуду.
-Централна, свечана академија, биће одржана у петак, 25. јануара у Центру за културу, а овогодишњи беседник биће Горан Ђорђевић, директор фестивала Смедеревска песничка јесен и од скоро члан Извршног одбора Удружења књижевника Србије. Традиционално, на академији ће бити уручене Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих – рекао је Стојановић.
Када је реч о предлозима за доделу овог важног градског признања, нема их много, подвукао је Стојановић, али је, каже, уверен, да ће и ове године оно отићи у праве руке.
-Лично нисам задовољан бројем предлога, он је мали. Не знам који је разлог, било је људи који су лично долазили и распитивали се, али предлози нису стигли. Ипак, сигуран сам да су пристигли предлози квалитетни и да ће комисија изабрати квалитетан предлог – истакао је Стојановић.
Наведено је да ће, након обнављања традиције прошле године, и овог јануара бити одржан Светосавски бал просветних радника.
Школа домаћин овогодишњих Светосавских свечаности је ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ из Колара, а колач ће, у цркви Светог Ђорђа у недељу, 27. јануара, бити предат домаћину за наредну годину – ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Смедерева. Из школе у Коларима потврђују да ће целокупна приредба коју њихови ученици припремају поводом обележавања дана Светог Саве бити изведена у понедељак, 28. јануара, у концертној сали смедеревског Центра за културу.
Подсећамо да су, осим основних и средњих школа, програме Светосавских свечаности, који ће се одвијати до краја недеље, припремили Музеј, Народна библиотека, Историјски архив и Центар за културу.

СДН