НЕДЕЉА СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Град Смедерево и установе културе и ове године припремили су пригодне програме Светосавских свечаности, којима ће бити обележени школска слава и један од највећих празника СПЦ – Свети Сава, најављују организатори.
Већ у понедељак, 21. јануара, од 12 часова, на позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево, биће отворена изложба књига под називом „Свети Сава је наша вечита прича, никад до краја испричана ни завршена“, а изложена дела која се баве темом живота и рада овог просветитеља, моћи ће да виде и посетиоци дечијег одељења, одељења стручне и завичајне књиге, као и библиотечких огранака у сеоским месним заједницама. У смедеревском Музеју у 17 часова биће отворена изложба фотографија „И ово је Србија“ аутора Зорана Цветковића, док је у галерији Центра за културу у 18 часова заказано отварање изложбе икона аутора Немање Недељковића.
У уторак, 22. јануара, у ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима, у 12 часова, биће отворена изложба „Смедеревски крај у првом светском рату“, док је за 18 часова у Историјском архиву заказано представљање књиге „Српска православна црква. Осам векова историје у слици и речи“, аутора Бориса Стојковског и Срђана Ерцега, који ће присуствовати овом догађају.

У среду, 22. јануара, у смедеревском Центру за културу, од 12 часова, биће одржана смотра „Славски колач“, током које ће бити изложени славски колачи смедеревских жена. Истог дана од 18 часова у Народној библиотеци у оквиру књижевног сусрета биће представљена књига „Блуз на Дунаву“ завичајног аутора Милана Тодоровића. У Центру за културу, сат касније, предавање „Хришћанство и филм“ одржаће др Владимир Коларић, драматург и теоретичар уметности и културе.
У четвртак, 23. јануара, у Народној библиотеци, од 18 часова, биће додељене награде најуспешнијим учесницима шестог Светосавског литерарног конкурса.
Од 21. до 26. јануара на дечијем одељењу Народне библиотеке, свакодневно ће бити организован мултимедијални програм – пројекција: Манастир Хиландар.

Свечана Светосавска академија заказана је за петак, 25. јануар, за 19 часова у смедеревском Центру за културу, када ће бити додељене овогодишња Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.
У суботу, 26. јануар, у градској кафани „Гранд“ биће одржан Светосавски бал, док ће примопредаја славског колача бити обављена у недељу, 27. јануара, током Светосавске литургије у цркви Светог Ђорђа.

СДН

 

Comments are closed.