eПодунавље: ОСИОНО И БАХАТО: Звонко Свиња претио и власницима фирми?

Власници малих и средњих предузећа у Смедеревској Паланци, охрабрени писањем нашег портала о дугогодишњој уличној страховлади тајкунчића Звонка Стојковића, у народу познатијег под надимком Свиња, желе јавно да укажу државним органима и на претње којима су они били изложени.

После текста о претњама власницима мењачница, које су упућивали Звонко Свиња и његов партнер, за којег сведоци тврде да је злоупотребљавао дата му овлашћења, привредници кажу да су и они преживљавали тортуру, уцене и немисле сцене, које су се скоро увек завршавале њиховим понижењем, да се не би завршавале хапшењем, као у случају једног власника мењачнице.

– Када год би неко од нас мањих привредника показао мало боље резултате, или је долазио лично, или је слао емисаре да нам саопште под којим условима и са ким морамо да послујемо. Претње су биле озбиљне, нису биле физичке, него пословне природе. Прећено нам је да ће се , уколико се не повинујемо његовим „правилима“, у кратком временском року створити „конкуренција“, која ће нас упропастити. После хапшења власника мењачнице, а сви знамо шта се десило, морали смо да поклекнемо и трпимо, јер он има милионе, а некада су му и пријатељи и партнери били моћни, кажу наши саговорници.

На питање „како је Звонко Свиња зарадио новац“, кажу да то ником није јасно, али истичу да су иза нас „смутне године, у којима су се јако обогатили они блиски бившим властима“.

– Сви знају његово порекло, знају да је био магационер у Болници којој сваке године наплаћује камате на дуг који је ко зна како настао. Сви знају и да је у својој апотеци имао лекове који се код других приватника нису могли наћи, а како је све то постизао није питање за нас. Оно што сви виде, богатство је одједном букнуло, буквално преко ноћи. Ни он сам, изгледа, не зна више где га све има, кажу наши саговорници и додају да се Звонка Свиње још увек у Паланци многи боје, али да се полако ослобађају страха, после писања нашег портала.

Привредници кажу да верују у власт и независност државних органа, што у ранијим годинама није био случај.

– Верујемо да су пред законом сви једнаки. Свако ко га крши, или га је кршио, треба да одговара. Надамо се да ће ускоро све нејасноће око стицања богатства Звонка Свиње бити саопштене јавности. Надамо се и да се никада више у Смедеревској Паланци неће појавити ико као он, кажу наши саговорници.

објавио: ePodunavlje.rs

 

Comments are closed.