ePodunavlje: КОЛИКО СЕ МОЋАН ОСЕЋАО: Свиња претио власницима мењачница?

Тајкунчић из Смедеревске Паланке Звонко Стојковић, у народу познатији под надимком Свиња, заједно са ортаком, током 2010. и 2011. године, лично и преко посредника, претио је власницима мењачница у овом граду. Курс валута морали су да држе на нивоу који је био неприхватљив грађанима, како би новац мењали само код Свиње, кажу наши саговорници.

– Тражили су да курс у свим мењачницама буде 20 пара скупљи у продаји и исто толико јефтинији у откупу девиза. Претили су да ће их све затворити. Претњу према мењачима су и испунили у марту 2011. године, хапшењем најозбиљније конкуренције, само зато што нису хтели да се повинују уценама, кажу наши саговорници.

Један власник мењачнице, додају, ухапшен је само зато што у тренутку хапшења није имао налог „путујућег мењача“. То је прекршајни преступ за који је предвиђена казна Народне Банке Србије од 17.000 динара, а не дело за кривичну пријаву, хапшење, задржавање и одузимање новца.

– На тај начин, уз подршку оних који су то могли да раде за време бивше власти, улили су страх у кости свим мењачима у Смедеревској Паланци. До дана данашњег, сви имају диктирани курс са њихове стране, што се може утврдити простим обиласком мењачница у овом граду. На излозима су курсеви јавно истакнути, кажу наши саговорници.

ОБЈАВИО: ePodunavlje.rs