ОТВОРЕНА СЕНЗОРНА СОБА У УСТАНОВИ „СУНЦЕ“

Сензорна соба намењена штићеницима Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ у  опремљена је захваљујући већинској донацији компаније Лидл Србија и додатном доприносу групе донатора. Купљена опрема ће кроз сензорну интеграцију и стимулацију чула помоћи особама са одређеним развојним сметњама да боље упознају своје окружење.

Директорка установе „Сунце“ Биљана Милошевић је истакла важност сензорне собе наводећи да је то интерактивна соба опремљена одговарајућом опремом која потпомаже стимулацију чула слуха, вида, додира и мириса.

„Веома смо захвални на овој донацији јер је за двадесет корисника наше установе постојање сензорне собе од великог значаја. То је место где особе са поремећајем сензорне интеграције могу да истражују и развијају своје сензорне вештине, да се релаксирају и ослободе напетости. Треба истаћи да није реч о методу лечења, већ методу који треба да стимулацијом чула омогући деци и одраслима са поремећајем сензорне интеграције да испоље своје успаване потенцијале и постигну емоционални баланс. Боравак у сензорној соби пружа деци да развију сензорне вештине које ће им бити потребне за каснији живот“, додала је Биљана Милошевић.

„Задовољство нам је што смо део ове лепе приче и што ћемо ову годину завршити на најбољи могући начин. Наша одлука да пружимо подршку проистекла је из тога што смо увидели важност концепта Сензорне собе јер верујемо да даје добре терапеутске резултате и сигурни смо да ће наша заједничка донација помоћи да се унапреди квалитет живота деце, младих и одраслих који овде проводе велики део свог времена. Трудимо се да водимо рачуна о заједници у којој послујемо и то је нешто на чему се темељи наша друштвена одговорност“, изјавила је руководилац корпоративних комуникација Лидла Србија, Мартина Петровић.

Подсећамо, Лидл је у Смедереву отворио једну продавницу у октобру ове године.

Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ Смедерево постоји од 2012. године и једина је установа у граду, која својим корисницима пружа дневно збрињавање, исхрану, превоз, медицинску негу, васпитно-образовни рад и рекреативне активности. Са корисницима различите врсте и степена ометености и старости свакодневно раде стручни радници (два логопеда и соматопед), као и сарадници (васпитач и медицински техничар). Установа је отвореног типа, не прекида се веза са природним окружењем тј. породицом, док родитељи и старатељи знајући да су им деца на сигурном у боравку то време користе за своје свакодневне активности.

СДН

 

Comments are closed.