ЈАСНИНА ПРОПАЛА ИНВЕСТИЦИЈА ПОД ИСТРАГОМ?

Пореска управа и полиција требало би да у наредном периоду испитају пословање фабрике за прераду рибе у индустријској зони, пошто их је Инспекторат за рад, након покушаја надзора, обавестио да су погони закатанчени, послодавац нестао, а више од 20 радника остало на улици без икаквих права, сазнају „Смедеревске новине“. Градоначелница је још пре два месеца знала да производња неће бити покренута, али је то крила од јавности.

Цео случај откривен је пошто су се радници окупили испред затворене хале, у покушају да из закључане фабрике преузму своје радне књижице, јер са њима нема ко да раскине уговоре о раду. Да је фабрика пропала, тврде, обавештени су путем телефона, преко вајбер групе, крајем септембра, када им је стигло обавештење да су били добри радници, али да више не треба да долазе на посао. Званично – они се још воде као запослени, иако већ готово два месеца нису на својим радним местима.

-Ми као радимо, а у ствари, седимо кући. Немаш коме да се обратиш. Од доласка новог власника исплаћене су нам заостале зараде, али није покренута производња. Долазили смо на дежурства, одржавали и сређивали погон и простор око њега, а онда нам је у септембру стигла порука да више не треба да долазимо на посао. Видели смо да су изнели и машине – каже једна од радница.

Тврде да су се за помоћ обратили и градоначелници, али да се она, најблаже речено, „бахато понашала“ према њима, уз констатацију да им се дугују „само две плате“.

-Када смо рекли да ћемо да се обратимо инспекцији и новинарима, рекла нам је: „Нека вам новинари онда дају плату!“ – тврде запослени.

У инспекцији рада потврдили су да су у захтеву за надзор који им је упућен, радници навели да је послодавац прекршио своје  уговорне обавезе и да поступа супротно Закону о раду,  јер запосленима дугује три месечне зараде и доприносе,  да руководство одбија да им на било који начин изађе у сусрет,  да су  према њима изразито нељубазни, тако да су изложени и мобингу. Инспектор рада је 19. новембра покушао да изврши надзор у седишту послодавца, некадашњег „Сервфуда“, сада званично предузећа „Тhe Fish Experts“ и тада, као и радници, затекао закључану капију и портирницу. Утврдио је да послодавац не ради, након чега му је послао писано обавештење да ће накнадни надзор извршити 23. новембра.

Према незваничним сазнањима „Смедеревских“ и тај други покушај инспекцијског надзора је пропао. Због тога су, сазнајемо, захтеви радника уступљени Пореској управи на поступање, а „с обзиром на то да постоје индиције да је овај послодавац незаконито затворио врата фабрике и евентуално оштетио или однео имовину, односно да онемогућава сваки вид контроле надлежних органа, инспектор рада је 26. новембра о наведеном обавестио и надлежну Полицијску управу у Смедереву“.

Подсећамо, погон за прераду рибе изграђен је средствима из кредита, а хала од 4.200 квадрата са хладњачом коштала је грађане Смедерева скоро 300 милиона динара. Према уговору о закупу и његовом анексу, „Сревфуд“  је био у обавези да плаћа закупнину од 3 евра по квадрату месечно и измирује режијске трошкове. Из локалне самоуправе не саопштавају да ли су и у којој мери уговорне обавезе извршене, али је градоначелница Јасна Аврамовић открила да је још пре два месеца знала да од покретања производње неће бити ништа.

-Још пре два месеца су ме обавестили да имају проблема у вези са покретањем производње и радницима је речено да ко хоће да чека новог инвеститора чека, а ко не, да узме папире и оде на биро. Пре пар дана су нам поднели захтев за раскид уговора о закупу, мислим да дугују закупнину за два месеца, видећемо са њима да ли ће то уплатити регуларно или ћемо поднети тужбу – изјавила је градоначелница за наш портал, уз уверавање да хала неће остати празна и да су већ на прагу два нова инвеститора заинтересована да закупе овај погон.

Приликом отварања фабрике 2016-те најављено је да ће у опрему и машине бити уложено 2 милиона евра и да ће у погону бити запослено најмање 300 радника. Та цифра никада није достигнута. У марту ове године немачка компанија PTC, која је била оснивач Сервфуда отишла је у стечај, а у јуну је добила новог власника, који је саопштио да ће преузети и смедеревски огранак и раднике у њему. Од тада, међутим, производња није заживела, а представници нове компаније званично нису саопштили разлоге затварања смедеревског погона.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.