КОНФЕРЕНЦИЈА: СМЕДЕРЕВО – ЕКОЛОШКИ ГРАД

Од заштите воде, ваздуха и земљишта, преко еколошког менаџмента, до информационих система у животној средини, говорило се на конференцији „Смедерево – еколошки град“ коју је, у сарадњи са Градском управом и уз подршку Географског факултета Универзитета у Београду организовао Локални еколошки покрет. Научни скуп, чији је циљ излагање решења и размена искустава, окупио је низ емоинетних стручњака из најразличитијих области које имају директне или индиректне везе са заштитом животне средине, међу којима и велики број професора неколико универзитета.

-Ја мислим да ће ова искуства изложена на самој конференцији да се осликају и пренесу на град Смедерево, па да се нешто и примени што се тиче заштите ваздуха. Надам се да ће то бити решено у наредном периоду, у неких петнаестак дана. Ми стојимо на располагању и остали стручњаци који се баве заштитом животне средине, па се надам да ће нешто ускоро бити предузето – навео је за наш портал Мишко Милановић, професор Географског факултета

Идеја о подизању свести о значају заштите животне средине преточена у научне скупове у нашем граду заживела је пре четири године. Након две конференције и прошлогодишње паузе, ове године, подршку трећој, дала је и локална самоуправа.

-Драго ми је да видим пуно младих људи који су образовани и који су припремили своје радове који ће бити сакупљени у зброник и искрено се надам да ће се међу њима пронаћи добра еколошка решења за целу Србију – рекао је Милош Томовић, члан Градског већа за урбанизам и животну средину.

Локални еколошки покрет покушава да на овај начин допринесе значајнијем учешћу стручне јавности и релевантних чинилаца у решавању конкретних проблема из области екологије.

-Ово је трећа еколошка конференција са међународним учешћем, обрађујемо 16 еколошких тема кроз 40 научних радова. Морамо да, као цивилни сектор, у сарадњи са научним, привредним, државним, дамо допринос у овој области, да помогнемо њен развој – навео Миљан Илић, председник Локалног еколошког покрета.

Сви учесници мишљења су да овакви и слични скупови могу надлежнима у јединицама локалне самоуправе да помогну у решавању проблема из области заштите животне средине, што конкретним плановима који се на конференцији могу чути, али и разменом искустава и покушајем примене оних решења која су већ успешно примењена у другим срединама, дајући видљиве резултате. Позивају све да не занемарују конкретне специфичне проблеме својих екосистема и учине све да их заштите ради будућности планете.

Ј.В.

 

Comments are closed.