ЗБОГ БАХАТОСТИ НАЧЕЛНИЦЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ, МИЛИОНСКЕ ШТЕТЕ У ГРАДСКОМ БУЏЕТУ

Управни суд Републике Србије недавно је донео пресуду којом се уважава тужба отпуштених смедеревских матичарки и поништава решење Жалбене комисије Градске управе из фебруара 2017-те године, а предмет враћа надлежном органу на поновно одлучивање. Оваква одлука, између осталог, произилази из чињенице да ова комисја није адекватно образложила разлоге због којих је утврђену повреду радне обавезе санкционисала дисциплинском мером отказа, иако су на располагању биле друге могућности, као и да у обзир нису узете последице које је та повреда имала по надлежни орган, али и у односу на запослене матичарке и њихове личне и породичне прилике.
Подсећамо, крајем 2016-те године покренута је истрага против свих шест запослених у матичној служби за подручје Смедерева, због наводних злоупотреба приликом наплате администартивних такси за издавање извода и уверења. Тада је и покренут дисциплински поступак против њих, а на челу Жалбене комисије која је одлучивала о повреди радне обавезе, нашла се, ко други – него Милијана Новаковић. Свих шест матичарки тврдиле су тада да им је афера „намештена“, као и да се поступак не води по закону, те да је све последица хира надређених, због чега су против одређених лица поднеле и тужбе за мобинг. међу њима је и „правница“ Милијана, која је, судећи према пресуди Управног суда, поступак водила по личном нахођењу, а не по слову закона, по чему је и позната у широј јавности. У међувремену, од шест матичарки које су биле обухваћене овим поступком, две су оствариле право на пензију, а једна је преминула.
Ово је само један у низу случајева непоштовања прописа у службама локалне самоуправе, за чије функционисање је задужена и одговорна управо начелница Милијана Новаковић. Забележено је да су сви запослени у локалној самоуправи, годинама примали плату вишу него што је то законом прописано, јер је за обрачун и исплату зарада у Градској управи примењиван 20 одсто виши коефицијент од предвиђеног, што је утврдио и државни ревизор. Иако је, као први човек јавне администрације, одговорна за примену свих законских одредби и прописа, за „пропуст“ који је само у 2015-ој години „појео“ више од 17 милиона динара грађана Смедерева, није сносила последице.
Такође, исте године функционери и запослени у Градској управи су службеним аутомобилима прешли раздаљину већу од удаљености Земље од Месеца, о чему је наш портал такође раније писао.
Свој дугогодишњи положај такозваног „функционера“, иако је заправо државни службеник, она је добро „уновчила“ , а користила и бенефите утицајем на рад јавних предузећа. На месту начелника, са кратком паузом, Милијана Новаковић налази се од 2003-те године, и у једном дужем периоду била најплаћенији радник јавне администрације у граду. То јој није сметало да своје обавезе, попут рачуна за комуналије, не измирује. „Смедеревске“ су раније писале о томе да, иако са зарадом која је својевремено била готово и до пет пута виша од просечне за град Смедерево, начелница Градске управе деценију није плаћала своје рачуне за грејање локалном јавном предузећу, па је њен дуг достигао 240.000 динара, али за све то време није била утужена, као што је то случај са бројним осталим дужницима.

Ј.Шешлак