ОТВОРЕНА СЕЗОНА „СЛАВОСЛОВА“ – НАДМЕТАЊА НАЈБОЉИХ БЕСЕДНИКА

Седми пут заредом у Смедереву ће бити одржано такмичење у беседништву – „Славослов“. Идеја је анимирање младих људи као и грађанства, а акценат је и на неговању говорне речи која у времену дигитализације губи на снази. Овакву организацију покренули су Српска Православна Црква и свештана лица нашег града у сарадњи са средњим школама и професорима српског језика и књижевности широм округа.

-Конкурс за учествовање у Славослову отвара се сваке године у септембру и траје месец дана. Право учешћа имају сви ђаци средњих школа. Крајем октобра организује се заједнички састанак свих заинтересованих на ком се бирају такмичарске групе, одређује календар такмичења и уговарају сви детаљи. Тада званично почиње сезона „Славослова“ – каже Саша Гавриловић, старешина Саборног Храма Светог Ђорђа.
Додаје и да није нужно да теме буду у вези са црквом и православљем, јер се до сада показало да је најбоље када се деци омогући слобода да говоре о ономе што њих лично интересује, инспирише и занима. Локална самоуправа даће своју подршку и допринос у организовању такмичења.
-„Славослов“ ове године превазилази локалне оквире и долази на државни ниво, што значи да ће многе средње школе из Београда и других градова, као и школе из Смедерева, учествовати на овогодишњем надметању – каже заменик градоначелника Бојан Теофиловић и позива све људе добре воље да дођу и подрже такмичење.

Домаћин овогодишњег Славослова је Музеј у Смедереву. Чланови жирија се мењају сваке такмичарске вечери. До сада се на месту жирија нашло преко 50 професора из области реторке, српског језика, књижевности, верске наставе. Такимчење се одвија у три круга. Четвртинафинале почиње 28. и 29. новембра и обухвата осам такмичарских вечери које ће се одржавати сваке среде и сваког четвртка у децембру и тако до краја године. Изузетак ће бити 19. и 20. децембар. Почетак такмичења је у 17 часова. Полуфинале и финале надметања заказани су за март и мај следеће године.

М.Ш.