МУЗЕЈ СМЕДЕРЕВО: МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

Пројекцијом филма „Игра престола, витешки код“ у режији Смиљане Попов отворена је 19. Међународна смотра археолошког филма. У сарадњи са Народним музејом у Београду до петка 9. новембра, у Музеју у Смедереву, биће приказано девет филмова. Тема смотре су археолошка налазишта широм света и историја Србије.

У уторак од 18 часова посетиоци смотре  ће имати прилику да погледају три домаћа археолошка документарца. Први на програму је „Metalla Tricornensia– Космај“ режисера Божидара Николића. Посетиоци ће потом у филму „У потрази за античким Ел Дорадом“ Смиљане Попов моћи да открију тајне изгубљеног града чије остатке крије Београд. На крају дана биће приказан  филм у режији Александра Теодоровића „Археолошки локалитет Анине – Villa rustica“ који ће посетиоце упознати са најновијим истраживањима на подручју Анине код Ваљева.

За среду од 18 часова најављен је италијански документарац “Од Египта из доба фараона до Африке данас”, a након њега документарни филм “Нови осврт на Назарет:археологија и традиција”, такође из Италије.

Четвртог дана смотре, на програму су два италијанска остварења  „Лица Етрураца – канопске вазе из Толеа“ и  „Трајан“, прича о добром цару.

Последњег дана смотре, у петак, 9.новембра биће приказана два  немачка документарна филма „Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци“ и „Лав-човек“ који ће затворити деветнаесту смотру.

 

М.Ш.

 

 

Comments are closed.