„РАДНИ“ ВИКЕНД У ВРТИЋУ „ХАЈДИ“

Иако викенд углавном подразумева слободно време за запослене у предшколској установи „Наша радост“, ове суботе врата вртића „Хајди“ била су отворена. Не због рада са децом, већ акције уређења једног дела објекта, у којој је, осим мајстора, био ангажован и део особља. Недавно постављена, вршилац дужности директора Светлана Марковић, наводи да су реалне потребе установе да уреди ентеријер у својим објектима, због побољшања услова боравка малишана и извођење васпитно-образовног рада. Истиче да јој је на месту на којем се налази изузетно важна комуникација на свим нивоима, као и да ће покушати да мотивише колеге и људе добре воље на акцију. Први корак ка том циљу већ је направљен, па су захваљујући донаторима, обављени први у низу радова.
– Данас се раде спољашњи зидови предњег дела објекта. Унутра сређујемо и кречимо ходник, део степеништа и међупросторе између радних соба. Донатори су „Центродуст“ и „Хемолак“ и за њих имам само речи захвалности. Трудићемо и се да у свим сферама будемо доследни, и већ сада се захваљујем свима који бескомпромисно подржавају вртић. Свима је потребно удруживање, јер само тако постајемо јачи и снажнији, и то је пут да заједничким снагамо обезбедимо боље услове за боравак наше деце у вртићима – објашњава Светлана Марковић.
Ово је, наводи само почетак, ради се оно што запослени могу да реализују уз помоћ донатора и добровољаца. Каже да су и поједини родитељи исказали иницјативу да се укључе и допринесу акцијама, ту су и колеге.
-За неке ствари нам нису потребни велики материјални ресусри, потребни су људски ресусри, мало добре воље и време да се нешто предузме – истиче она.

Због стања објеката свакако ће, каже, бити потребно и ангажовање професионалаца.
-Наши објекти су, то је чињеница, поприлично стари, унутрашњост вртића није на завидном нивоу. Дошло је до оштећења зидова, појаве буђи. Узрок лошег ентеријера и стања зидова је лоша кровна конструкција, тако да ћемо се у наредном периоду бавити санацијом крова. За такве радове биће потребна помоћ професионалаца, то треба да ради неко ко је стручан и неко ко ће дати гаранције за свој рад, да буде квалитетно и дуготрајно. За оно што не будемо могли сами или уз помоћ донатора, средства ће обезебедити оснивач, локална самоуправа, која има слуха за наше потребе – наводи Светлана Марковић.
По звању дипломирани васпитач, каже да јој од септембра, од када је вршилац дужности директора установе, заиста недостаје непосредни контакт са децом. Ипак, истиче да ће се потрудити да у новој улози буде ангажована као у раду са својом групом малишана.
-Руковођење је комплексан посао, јако одговоран, захтева добру организацију, рационално располагање ресурсима, а пре свега обезбеђивање квалитета васпитно-образовног рада, у циљу пружања што веће подршке деци и порордици. Када се озбиљно бавимо својим послом, а озбиљно се бавимо, а нарочито ако сте у раду са децом, морате стално да сагледавате своју праксу и промишљате о наредним акцијама којима ћемо унапредити рад вртића. Драго ми је да су људи препознали добру намеру у циљу побољшања услова за боравак малишана. Када су услови добри, сигурно ће бити задовољни и запослени и трудићемо се да свима обезбедимо пријатан амбијент – наводи Светлана Марковић.
Предшколска установа обухвата 10 објеката у граду и вртиће у 26 сеоских средина, у којима свакодневно оборави око 3.000 малишана. Дуга је и листа чекања, али ће и она бити краћа након отварања два нова објекта у граду, која ће ускоро бити у функцији.

Ј.В.

 

Comments are closed.