ПОРТРЕТИ „СУНЧАНЕ СТРАНЕ УЛИЦЕ“

У несвакидашњој атмосфери ресторана „Гранд“ отворена је самостална изложба Живана Вање Панића под називом „Сунчана страна улице“. Представљајући потрете једанаест Смедереваца, који су се посебно истакли у областима својих занимања, попут музике, вајарства, глуме, спорта, аутор је желео да дочара дух наших суграђана.

Изведбом Љубе Нинковића, једног од Смедереваца који су се нашли на фотографијама аутора, а затим и обраћањем Живана Вање Панића, изложба је свечано отворена. Чине је тридесет и три црно-беле фотографије, како сам аутор каже, неких мање или више познатих Смедереваца.

-Имао сам неки критеријум по којем сам бирао људе са којима желим да сарађујем. То су људи који су повезани са мном, неки на очигледан, неки на тотално чудан начин. Фотографије у боји се раде за паре, а црно-беле за душу – истиче аутор изложбе.

Смедеревци који су представљени на фотографијама истичу да на ову изложбу гледају као на повратак родном крају и оживљавању духа нашег града. Додају и да им је велика част што су баш они изабрани да буду на фотографијама Живана Вање Панића.

-То је у ствари урадио у корист Смедереваца. Овде су Смедеревци који су се њему учинили интересантним. Има нас и знамо се сви – каже музичар Љуба Нинковић.
– Драго ми је што сам ту и што Вања мисли да сам заслужио да се нађем на његовим фотографијама. Смедерево је мој родни град, ту сам одрастао, ту сам се формирао на много начина што се сада испољава и у пословима које радим и у ономе што пишем. Смедерево је увек ту. Ово је нека врста врло симболичног, наративног повратка кући – наводи креативни стратег Лазар Џамић.
Ово је шеснаеста самостална изложба смедеревског аутора, који се уметничком фотографијом бави дуги низ година. Учествовао је на многим колективним изложбама широм некадашње СФРЈ, а добитник је и бројних награда. Изложба је отворена до краја новембра.

М.Ш.

 

Comments are closed.