ОПРЕЗ: ВОДА НА ВЕЋИНИ ЈАВНИХ ЧЕСАМА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ

Од 23 јавне чесме на територији Смедерева, на којима је Завод за јавно здравље из Пожаревца контролисао квалитет, само на шест вода је потпуно исправна за пиће, саопштавају из ове здравствене установе. Према извештају о прегледу воде обављеном у октобру, вода је исправна на јавним чесмама Сегда, Спомен Сараорци, Јелен До, у Скобаљу, код цркве у Друговцу и у Коларима.
Иако микробилошки исправна, вода је хемијски неисправна на осам чесама, углавном због повећаних концентрација амонијака, повећане електропроводљивости или промењеног мириса. То су: јавна чесма код зграде Монопола, у кругу болнице, затим, у улици Филипа Вишњића и код цркве, као и у Раљи, Водњу и спомен чесмама у Лугавчини и Осипаоници.
Вода је микробиолошки неисправна на јавним чесмама у Петријеву и на путу Раља-Колари.
Повишене вредности нитрата забележене су на каптираним изворима испред пекаре (није прецизирано које), код старачког дома и у Суводолу.
Физичко-хемијска и бактериолошка неисправност утврђена је на четири каптирана извора и артешка бунара: Булине воде, иза пекаре (није прецизирано које), чесма у ОШ „Јован Јовановић Змај“ и у Вучаку.

Ј.В.

 

Comments are closed.