СТРЕЉАШТВО: СРБИЈА ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПСКЕ ЛИГЕ МЛАДИХ

Репрезентација Србије у саставу Марија Коларевић, Марија Завишић, Ђорђе Савић и Вељко Илић, освојила је вицешампионску титулу у Европској лиги младих ваздушном пушком, на финалном турниру који је одржан у Финском граду Кисикалио. У мечу за злато наш тим је изгубио од Русије. Треће место освојила је екипа Италије, која је надмашила Шведску.

Јуниорска репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу у десетој Европској лиги младих ваздушном пушком. На финалном турниру у Кисикалију у Финској наша селекција је изгубила меч за злато од фаворизоване екипе Русије, са резултом 74 према 46. Тимови који учествују на турниру су мешовити, узраста од 14 до 18 година. За Србију је у Кисикалију наступила екипа која се на прошлогодишњем турниру Европске лиге младих окитила бронзаном медаљом. Марија Коларевић из Стрељачке дружине „Јединство“ из Старе Пазове, Марија Завишић из Клуба стрељачких спортова „Полицајац“ из Београда, Ђорђе Савић из Стрељачког клуба „Око соколово“ из Косјерића и наш Вељко Илић. Недостајала је само Марија Малић, чланица „Јединства“ која је овај турнир пропустила због учешћа на Олимпијским играма младих, где је освојила бронзану медаљу.
Систем бодовања у финалу је нешто другачији од оног у такмичењу по групама, у коме сваки стрелац испаљује по 40 дијабола, а пресек се прави после сваке серије од по 10 метака. У финалу сваки од три члана екипе испаљује по 20 метака. Као и у свим фазама лиге, сваки такмичар има директног ривала у противничком тиму, али пресек се прави после сваког хица. Прецизнији стрелац добија два поена, уколико су изједначени свакоме иде по један поен.
У појединачним дуелима меча за злато постигнути су следећи резултати: Марија Коларевић – Татјана Харкова 15:25, Марија Завишић – Полина Балоткова 15:25, Вељко Илић –Александар Васиљев 16:24.
Сем стрелаца који су наступили у финалу, за Србију је у Финској гађао и Ђорђе Савић, а уз екипу је био тренер координатор за млађе селекције у стручном штабу Стрељачког савеза Србије Иван Манојловић
– Објективно гледано, Руси су квалитетнија екипа. Наше стрелце је стигла трема и то је превагнуло у корист руске екипе, која је знатно искуснија, а у свом саставу има и финалисте европских првенстава. Генерално сам задовољан оним што је екипа показала, иако су резултати могли да буду мало виши – казао је тренер Иван Манојловић и додао да је овај успех резултат доброг плана стручног штаба репрезентације.
Групна фаза такмичења за наше стрелце почела је мечом против домаћина Финске који је Србија је добила убедљивим резултатом од 18:6. У нашем тиму су гађали Марија Коларевић, Марија Завишић и Вељко Илић и сви су своје противнике победили истим резултатом 6:2. За противнике су имали Рику Коскели, Елија Манистоа и Есија Хеисканена. У другом колу Србија је убедљиво савладала Шведску са 16:8 у поенима из појединачних дуела. Марија Завишић је Србији донела максималних осам поена, јер је у све четири серије од по десет метака била успешнија од ривала Маркуса Екдала. Марија Коларевић је победила Јохану Андерсон са 6:2, а наш Вељко Илић изгубио од Џосефине Линдфрос 2:6. Последњи ривал Србије у А групи била је мађарска селекција. Меч је завршен нерешено 12:12, па је одлучило распуцавање, у коме су наши северни суседи били успешнији. После прве две серије Мађарска је водила са 8:4, али српски млади стрелци су заблистали у другој половини меча. Сва три појединачна дуела завршена су резултатом 4:4. Ђорђе Савић је „ремизирао“ са Естер Масарош, Марија Коларевић са Естер Денеш, а Марија Завишић са Сомом Хамаијем.
Са по две победе у нашој А групи биле су три репрезентације, а пласман је одређен према укупном броју освојених поена. Са највећим бројем (46) поена наша репрезентација је отишла у меч за злато са Русијом која је била прва у групи Б, такође са 2 победе и 46 поена, а у меч за бронзу састале су се репрезентације Шведске и Италије, а медаљу је освојио тим Италије са 61 према 59.
Владимир Лисин, председник Европске стрељачке конфедерације, најбољим репрезентацијама поклонио је и електронске мете „Сиус“, и то победнику три, другопласираној екипи две, а трећепласираној једну.
Сребро у Финској је треће одличје наше селекције у Европској лиги младих, после злата 2009. године и бронзе 2017. године. Смедерево је било домаћин финалног турнира 2014. године.
Европска лига младих, од следеће сезоне, одвијаће се по новим правилима. Екипу ће, уместо мешовитог мушко-женског трочланог састава, чинити две такмичарке и два такмичара. Домаћин ће бити Мађарска, а турнир ће се одржати у Будимпешти.

СДН

 

Comments are closed.