ЦЗК ПРЕДАВАЊЕ: СМЕХ И СМРТ У АНТИЧКОЈ ГРЧКОЈ

У оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево ће у уторак, 23. октобра, са почетком у 18 сати и 30 минута бити одржано предавање „Смех и смрт у античкој Грчкој“. О тој теми говориће др Лада Стевановић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ.

Програм ће омогућити дубљи увид у начине на који се појединац и заједница суочавају са смрћу у антици, односно у старој Грчкој, и отворити перспективе разумевања места и значења смеха у погребном ритуалу. Биће пружени одговори на питање о концепту живота и смрти и погледу на свет који дозвољавају успостављање односа између феномена смеха и смрти. Обрада теме упутиће на искуство нејасне, замагљене границе између живота и смрти, на њихову нераздвојивост, испреплетност, као и на везу између смрти и препорода, умирања и новог рађања или регенерације, уз позивање на фолклорни материјал, митске представе, уметничка дела и знања о античким култовима (као што су, на пример, култ Диониса и Деметре). Бићемо у прилици да се упознамо са улогом (ритуалног) смеха као чиниоца афирмације живота, његове манифестације која га чини подесним за отправљање покојника у онострано или „противотровом“ за смрт. У контексту суочавања са смрћу и њеним ужасом и озбиљношћу биће расветљена и пародија која доноси елемент хумора и смешног. Пажња ће бити посвећена и црном хумору као амалгаму смеха и смрти, као и препознавању његовог порекла у антици. Ова тема води нас и ка пореклу античког театра.

Програм ће се одржати у Концертној дворани, а улаз је слободан.

Др Лада Стевановић у истраживањима комбинује савремене антрополошке теме и теме из области антропологије антике и историјске антропологије. Докторирала је са темом „Смех на погребу: антички грчки погребни ритуали у родној и антрополошкој перспективи“. Тој тематици посветила је монографију за коју је добила награду Етнографског института САНУ. Бавила се односом античке драме и савременог позоришта, биоскопа и књижевности, концептом хероја у античкој Грчкој, питањем конституције националног и родног идентитета, култом и традицијом Индоевропљана. Аутор је бројних научних радова.

СДН

 

Comments are closed.