СТРЕЉАШТВО: СМЕДЕРЕВАЦ ВЕЉКО ИЛИЋ ПУТУЈЕ У ФИНСКУ

Јуниорска репрезентација Србије ваздушном пушком одрадила је последње тренинге пред полазак на финално такмичење Европске лиге младих (стрелци од 14 до 18 година), које ће током викенда бити одржано у финском граду Кисакалио. За медаље ће се борити осам најбољих селекција из квалификација, а Србија је место на завршном такмичењу обезбедила убедљивом победом на турниру Региона „Исток“ у Осијеку.

Нашу земљу ће у Финској представљати Марија Коларевић (Јединство, Стара Пазова), Марија Завишић (Полицајац, Београд), Вељко Илић (Смедерево) и Ђорђе Савић (Око соколово, Косјерић). Марија Малић и Алекса Митровић, који су били у екипи на квалификационом турниру, а недавно на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу освојили бронзане медаље, нису били у конкуренцији за састав, с обзиром да се српски олимпијски тим из Аргентине враћа у суботу.

На финалном турниру репрезентације су подељене у две групе по четири екипе. Састају се по лигашком систему (три кола). Репрезентација пријављује троје стрелаца за сваки од три меча. Сваки члан екипе има директног ривала у противничком тиму. Пуцају се четири серије од по 10 метака. После сваке серије бољи стрелац у дуелу добија два бода, а уколико је нерешено ривалима иде по бод. Бодови из сва три појединачна дуела се сабирају за укупан резултат у мечу. Првопласирани у групама се боре за злато, а другопласирани за бронзу.

Уз стрелце ће у Финској бити Иван Манојловић, тренер координатор за јуниорске категорије у стручном штабу репрезентације.

-Наши репрезентативци су на последњим тренинзима показали да су у доброј форми, ако тако буду гађали у Финској, верујем да можемо да уђемо у борбу за висок пласман. Ипак, прогнозе су увек незахвалне, посебно у специфичном систему такмичења Лиге младих, у коме се кругови претварају у бодове. Видећемо у каквим саставима ће доћи остале селекције, али као и обично међу највећим фаворитима су Руси, напредују Скандинавци… До одласка у Финску нећемо знати с ким ћемо бити у групи, јер жреб ће бити одржан у петак на техничком састанку, уочи првог кола – рекао је Манојловић.

Уз Србију на финалном турниру Европске лиге младих ваздушном пушком учествују Аустрија, Финска, Мађарска, Италија, Пољска, Русија и Шведска.

Србија до сада има две медаље са овог такмичења. У првом издању такмичења, 2009. наш тим је освојио злато, а прошле године бронзу.

ОДРЕЂЕН САСТАВ ЗА ТУРНИР У ЊИТРИ

Одређен је и састав репрезентације Србије за традиционални турнир „Олимпијске наде“ за стрелце кадетског и јуниорског узраста који ће у Њитри (Словачка) бити одржан од 16. до 18. новембра. У Њитру путују – пушка: Кристина Лазаревић (Нови Београд – Ушће), Теодора Вукојевић („Чика Мата“, Крагујевац), Лара Цанић (Ниш 1881), Ђорђе Савић (Око соколово, Косјерић), пиштољ:  Златомир Марковић (Сава Месарци, Владимирци), Душан Бојић (Смедерево) и Јована Тодоровић (Нови Београд – Ушће).

СДН

 

Comments are closed.