У СЛОБОДНОЈ ЗОНИ 20 ПУТА ВИШЕ ЗАПОСЛЕНИХ

У Слободној зони Смедерево број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута, укупан обим производње порастао је 30 пута, а укупан извоз порастао је 39 пута, рекао је током боравка у Смедереву министар финансија Синиша Мали. Он је, са градоначелницом Јасном Аврамовић, обишао радове на изградњи производне хале јапанског инвеститора и нову зграду будућег царинског терминала. Том приликом истакао је важност слободних зона за привлачење нових инвеститора и привредни раст.

-Значајан податак је да су 2012. године све слободне зоне правиле 2,5 милијарде евра прихода. Сада је то достигло 5 милијарди, тачније 4,9 милијарди евра. Имали смо тада 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас имате 80 производних компанија. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне, битна нам је свака нова фабирика која долази у нашу земљу, а за Смедерево и за целу Србију свакако долазе бољи дани – рекао је Мали.

Према његовим речима, Слободна зона Смедерево слика је и прилика и право огледало привреде Србије, односно како она данас изгледа у односу на 2012. годину.
-До 2012-те године ништа од овога што сада видите није било овде. Ту је била само пољана, а 2013. године градоначелница Смедерева и ја смо били део тима који се изборио за прву инвестицију која је дошла овде, финску компанију ПКЦ.  Данас овде има осам производњих компанија, једна за складиштење робе. Оне запошљавају 2300 људи, а са две нове инвестиције које граде своје погоне овде, биће отворено још 500 нових радних места – рекао је министар финансија.

Градоначелница Јасна Аврамовић подсетила је на то колико је за Смедерево била значајна одлука Владе да се граду додели земљиште од 39 хектара без плаћања било какве надокнаде, што је омогућило долазак финског инвеститора.
-Од 2013. године до сада 20.000 људи је нашло посао у Смедереву, а на евиденцији Националне службе има још 5200 незапослених. Са министром сам причала о даљем развоју, ми морамо да идемо корак даље, да што више инвеститора дође у град. Гледамо да сада халу коју је град направио продамо заинтересованом инвеститору, коју сада ради у њој, јер ће то значити сигурност да они неће отићи из нашег града и из наше земље – рекла је градоначелница.

Најављена је обнова смедеревске Гимназије, основне школе, опште болнице, изградња центра за водене спортове. Обоје су нагласили да Смедерево очекују нова улагања, с обзиром на то да се већ годину дана ради на припреми документације за највећу инвестицију, кинеско-српски индустријски парк, који ће омогућити отварање више хиљада нових радних места.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.