ПЕЈЗАЖИ КОСОВА НА ЦРТЕЖИМА И СЛИКАМА

У меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци у току је изложба београдске ауторке Мине Милосављевић. Изложени радови представљају серију слика и цртежа рађених техником уље на платну, лепенци и папиру.

-На делима су пејзажи са Косова, инспирисани утисцима из тог краја, првенствено доживљајем моћне, бујне плодне и разигране природе, који горко констратира доживљај напуштености, заборава и хладне празнине опустелих прастарих села предата времену. Слике према томе постају збир помешаних осећања и расположења насталих у сусрету са Косовом: мешају се радост, туга, саосећање, чежња, горчина и нада – наводи ауторка.

У ликовном  погледу израде слика, пажња је посвећена гестуалном потезу, наизменичним бурним, па умиреним ритмовима и најзад, загаситим и често охлађеним бојама, који у садејству теже да очарају атмосферу садржаних меланхоличних емоција и расположења. Серија, кроз различите приказе појединачних  слика, у тоталу осликава динамику несталности и променљивости призора под утицајем субјективног доживљаја: један те исти призор некад је виђен оптимистично, крепко, у јарким, медитеранским тоновима, док већ на следећој слици исти тај призор носи чемерну и тескобну ноту.

-Природа својом изданошћу и цикличношћу подсећа на пропадљивост, али и на снагу обнављања свега што је материјално, док моћ интуиције, имагинације, реминисценције и контемплације над траговима људских творевина и људског живота подсећа на непропадљивост и вечитост сваког духовног трага – објашњава уметница.

Мина Милосављевић је рођена у Београду 1983. године, а дипломирала је на одсеку за сликарство Академије лепих уметности у Београду 2010-те године, у класи професора Саше филиповића. Дилпомирала је и на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошког факултета у Београду 2016-те године. Члан је УЛУС-а од 2012-те године. Награђена је стипендијом за годину дана студирања на ликовним студијама у САД-у, на „Grand Valley State University“ у Мичигену. Учествовала је на многобројним ликовним и уметничким пројектима у Италији, САД-у, Литванији, Грузији, Бугрској, Србији и као аутор излагала широм света и Србије у оквиру групних изложби.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.