„ЗАВИРИМО У СВЕМИР“

Поводом ,,Светске недеље свемира“, која се обележава од 4. до 10. Октобра, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, у уторак и среду, 9. и 10. Октобра, биће одржане радионице „Мој Свемир“, намењене ученицима нижих разреда основних школа.

Током две радионице, ученици ОШ „Димитрије Давидовић“, ОШ „Бранислав Нушић“ , ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву и ОШ „Иво Лола Рибар“ у Скобаљу, имаће прилику да кроз едукативне и занимљиве садржаје обогате своје знање о свемиру, планетама Сунчевог система и првим путницима у свемир.

-Певаће песме на енглеском језику, истраживаће различите изворе информације, прошириће своје сазнајне видике уз помоћ дигиталних технологија и на крају ће стечена знања креативно приказати кроз разноврсне ликовне активности. На чудесни пут кроз тајне галаксије и свемира повешће их реализаторке радионица Невена Перић и Соња Милетић, наставници разредне наставе – наведено је у најавном саопштењу.

Организатори подсећају да је Светска недеља свемира (World Space Week) је међународна манифестација чији је примарни циљ да се низом догађаја организованих широм света у друштву подстакне интересовање за свемир, свемирске науке и образовање. Обележава се сваке године у периоду од 4. до 10. октобра. У обележавању ове манифестације учествују свемирске агенције, авио-компаније, школе, планетаријуми, музеји, астрономска друшта и друге заинтересоване институције широм света.

Генерална Скупштина Уједињених нација је прогласила Светску недељу Свемира 1999. године за међународну манифестацију. Обележавање Светске недеље Свемира је под вођством УН комитета за мирољубиво коришћење свемира (COPUOS) и УН Кaнцеларије за послове свемира (ООSА).

World Space Week Association (WSWA) је организација основана 1981. године и представља једну од најстаријих светских образовних организација о свемиру. Данас је она поносни партнер Уједињених нација у организацији Светске недеље Свемира на глобалном нивоу. WSWA окупља и подржава светску мрежу националних координатора и организатора догађаја везаних за недељу свемира. WSWA је невладина, непрофитна, међународна организација смештена у Сједињеним Америчким Државама, објашњавају организатори.

 

СДН

 

 

Comments are closed.