НАУЧНИ СКУП: „СМЕДЕРЕВСКИ КРАЈ И ПОДУНАВЉЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ“

Историјски архив у Смедереву и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду 5. и 6. октобра, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, организују научни скуп под називом „Смедеревски крај и Подунавље кроз историју“.

-Следећи раније постављен циљ да се окупљања стручњака која у центар проучавања стављају смедеревски крај одржавају бијенално, скуп се организује ове године. Тежећи проширењу области проучавања и постављању овог дешавања у сам врх конференција на републичком нивоу, овогодишња тема као фокус научних истраживања подразумева територију града Смедерева са околином, док Подунавље представља ширу одредницу у поредбеном контексту и упућује на мултидисциплинарност и проширење оквира у временском и територијалном смислу у односу на претходни научни скуп. Своја истраживања, која ћемо у целости објавити у Зборнику радова 2019. године, аутори су усмерили ка областима друштвено-хуманистичких наука: историји, историји уметности, археологији, етнологији и српском језику и књижевности – саопштавају организатори у најавном саопштењу.

Подсећају да је, суочавајући се са чињеницом да су завичајна историја и културно наслеђе недовољно истражени, као и са потребом промовисања високих стандарда у научно-истраживачком раду, Историјски архив у Смедереву 2016. године организовао научни скуп „Смедеревски крај 1918-1941“, чији је крајњи резултат било штампано издање Зборника радова 2017. године. Шеснаест стручних чланака, како младих аутора, тако и еминентних истраживача, на тај начин је постало доступно научној и широј јавности и употпунило је знање о историји и историји уметности смедеревског краја недовољно истраженог Међуратног периода.

Свечано отварање скупа, најављују из Историјског архива, заказано је за петак, 5. октобар, у 10 часова.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.