“БИТКА НАЦИЈА” НАРЕДНОГ МАЈА У СМЕДЕРЕВУ

Након Прага, Барселоне и Рима, као победник у конкуренцији са Санкт Петербургом, град Смедерево изабран је за домаћина десетог, јубиларног Светског првенства у витешким борбама, које ће бити одржано од 2. до 5. маја наредне године.

Несвакидашњу манифестацију град организује са Међународним удружењем за историјску средњовековну борбу и удружењем “Бели орлови” које је иницијатор највећег витешког фестивала у манастиру Манасија код Деспотовца. Сви се надају спектаклу у Тврђави, који ће допринети промоцији Србије и нашег града широм света.
-Нисам очекивала да у тако великој конкуренцији, где су биле многе земље света, па и Русија, на крају победе Србија и Смедерево. То је велики тренутак за нашу земљу и наш град, велики изазов и велика одговорност. Мислим да никада до сада град Смедерево није организовао светско првенство, овога пута показаћемо целом свету да смо способни да једну такву манифестацију добро организујемо – рекла је градоначелница Јасна Аврамовић.

Осим промоције витештва, традиције и историје, циљ организатора јесте и спортско такмичење у правом смислу те речи, те се заљубљеници у овај спорт озбиљно припремају за “Битку нација”.
-Наше удружење је формирало веома јасна правила понашања за чланове који се баве овом врстом спорта. Наши чланови воде рачуна о аутентуичности, али и о безбедности и поштовању правила борбе. Спортисти који се баве овом дисциплином имају аутентичну опрему, у духу оне коју су користили средњовековни ратници. Чланови се боре у тиму и у дуелима. Најпопуларније су групне борбе, а победник је она група која последња остане на бојном пољу. У циљу остварења победе дозвољено је користити пуну снагу, баш како се радило у средњем веку. Врхунац рада нашег удружења и ове врсте спортског борења јесте баш “Битка нација” – Светски шампионат у витешком борењу на којем се боре најбољи представници својих нација, пажљиво селектирани најбољи борци – објаснио је Едуард Еме, председник Међународног удружења за историјску средњовековну борбу.

На прошлогодишњем Светском првенству, одржаном у замку поред Рима, било је више од 800 бораца и око 1000 пратећих посетилаца.
-Основна наша мисија јесте промовисање Србије. Смедерево је велики град и заслужује да, са оваквом тврђавом, која је репрезентативна за цео свет, привуче пажњу. Очекујемо да ће наредне године уживо пренос радити свих 60-70 учесника самита, све земље света. То је велики успех за Србију, да промовишемо средњовековни туризам и борбе и Смедерево ће бити у свим чланцима који се баве овом темом. Надам се да ћемо имати времена да направимо врхунски спектакл – рекао је Владимир Благојевић, директор “Јust оuт” фестивала у манастиру Манасија и суорганизатор “Битке нација”.

“Битка нација” није само спортски турнир, већ догађај који укључује средњовековни културни програм историјске музике и плеса, промоцију традиционалних заната, средњовековни сајам са занатским производима направљеним кроз аутентичне средњовековне технике. Цео програм током трајања манифестације обухватиће активности не само у Тврђави, већ и на градском тргу и у Музеју.

Ј.В.

 

Comments are closed.