ЦЗК: ЕТИКА ЈАПАНСКИХ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА

„Етика јапанских борилачких вештина: успони и падови“ тема је трибине коју Центар за културу организује у оквиру образовног програма у уторак, 2. октобра, у Концертној дворани, са почетком у 19 сати.

-У својим почецима јапанске борилачке вештине за циљ су имале победу над противником по сваку цену – џиу џица и кенђуцу бруталне су ратничке вештине самураја. Модернизација је дошла оснивањем џудоа, а затим каратеа и аикидоа. Ове модерне борилачке вештине у себи имају комплексну и истанчану етику коју је сваки њихов поклоник дужан да примењује. У борби, мајстор тих вештина, требало би да настоји да противника победи, али без драстичних последица по њега – наводе организатори у најавном саопштењу.

Програм ће посетиоце суочити са питањима где је ова етика данас, да ли мајстори ових вештина настоје да примењују и негују етичке принципе које су им задали велики оснивачи, као што су Џигоро Кано, Гинчин Фунакоши и Морихеи Уешиба, као и каква је етика нових борилачких вештина попут реалног аикидоа или крав маге.

Уводно предавање одржаће Никола Мијатов, мајстор џудоа, џиу џице и хапкидоа, тренер борилачких спортова и историчар, а потом ће кроз комуникацију са гостом заинтересовани моћи да се баве могућим одговорима.

Улаз на трибину је слободан.

СДН

 

Comments are closed.