НЕДЕЉА „ПРАВА ЈАВНОСТИ ДА ЗНА“ И У СМЕДЕРЕВУ

У „Недељи права јавности да зна“, која се први пут обележава у Србији, у неколико градова, међу којима је и Смедерево, одржана је улична акција „Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?“. Циљ је био да се грађанима укаже на важност Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који је у примени више од десет година, а за чије могућности, показало се, они нису превише заинтересовани. Такође, намера је да се скрене пажња на најављене измене овог закона, којима ће, како тврди један број организација цивилног друштва, бити ограничен приступ подацима који се односе на рад дела предузећа који располажу јавном имовином.
И у Смедереву су грађани, посредством Деда Мраза, имали прилику да пошаљу писма у којима су тражили информације од државних органа, а највећи број њих односио се на нетранспрентан рад локалних институција и носилаца власти. Смедеревци су нагласили забринутост због недостатка информација о начину запошљавања нових кадрова, уређењу здравствених објеката, асфалтирању саобраћајница у приградским насељима…
-Требало би да првенствено знамо где одлазе паре из буџета, ко их и како троши. Јако бих била захвална ако би постојала могућност да бар имамо један релевантан, конкретан и јасан одговор – каже суграђанка Светлана Николић.
Пртедложене измене закона могу се одразити и на транспарентност рада локалних самоуправа кажу организатори акције.
-До сада су грађани могли да дођу до информација како новцем располажу јавна предузећа и друштва капитала, новим изменама то ће бити спречено, та правна лица ће бити изузета из примене закона. Исто ће бити и ако локална самоуправа организује своје активности преко друштва капитала, па на тај начин разне ствари које су у домену њеног рада могу да буду изузете вештим манипулацијама, које ће ове измене да омогуће – каже Новак Пешић из „Црте“, која је организатор акције.
Са циљем информисања грађана о овом важном праву у оквиру кампање „Србија до информација” улична акција “Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?” одржана је у Пријепољу, Ужицу и Ваљеву, а последњег дана биће одржана и у Сомбору. Недеља права јавности да зна завршава се у петак 28. септембра обележавањем „Међународног дана права јавности да зна“.

Ј.В.