„НЕДЕЉА ИСТРАЖИВАЧА“ У СМЕДЕРЕВУ

Овог септембра Град Смедерево биће први пут на мапи европских градова који промовишу науку. Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, у оквиру пројекта ,,ReFocus 2.0″, у сарадњи са Музејом, Народном библиотеком и Центром за промоцију науке Београд, биће домаћин истраживачима и свим љубитељима науке из Смедерева и околине од 24. до 29. септембра 2018. године, саопштавају организатори.

У Смедереву ће „Недељу истраживача“ од 24. до 29. септембра обележити богат и разноврстан програм на неколико локација – у Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Музеју, Народној библиотеци и на градском тргу.

Велика завршница недеље посвећене науци планирана је за петак, 28. септембра, на градском тргу, од 17.00 до 22.00 часа, а биће одржан низ радионица и огледа намењених љубитељима науке свих узраста.

Поред радионица и огледа посвећених културном наслеђу Смедерева, које су припремили учитељи и наставници смедеревских школа са својим ученицима у оквиру пројекта ,,ReFocus 2.0″ (радионице:  „Двoрскa кaнцeлaриja дeспoтa Ђурђa Брaнкoвићa“, „Измаштај своју Кемзу“, „Oд кaквих мaтeриjaлa je нaшa културнa бaштинa“, „Смедерево у слици“, „Мода на деспотовом двору“ и „Поглед на Смедерево кроз балон“), гости Смедерева у „Ноћи истраживача“ биће и истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду који ће у оквиру пројекта „SCIMFONICOM“ на градском тргу открити тајне науке на радионицама „Кинетички песак“, „Ферофлуид“, „Изолујте ДНК“, „Квасац“ и „Здрави били – живели лактобацили“.

Програм се завршава у суботу када ће предавачи са Факултета за физичку хемију у Београду средњошколцима одржати предавања о културном наслеђу у Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Европска ,,Ноћ истраживача“ је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе и суседних земаља последњег петка у септембру. Ове године ,,Ноћ истраживача“ ће се одржати у петак 28. септембра у преко 250 европских градова. ,,Ноћ истраживача“ је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, који представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере.

Кроз овогодишњи слоган „Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ“ на свим пунктовима дозиваће вас наука. Културно наслеђе је тема овогодишње европске манифестације посвећене науци. Пут до научног петка мења фокус и промовише вредности културног наслеђа и природних ресурса у друштву, истичући значај улоге које заједнице играју у очувању културног наслеђа.

СДН

 

 

 

 

 

Comments are closed.