МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: СРБИЈА ДА БУДЕ КАО СМЕДЕРЕВО

„Смедерево је много боље у односу на просек у Србији, волео бих да Србија буде Смедерево врло брзо и да овај ниво незапослености имамо свугде“ рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, приликом уручења 110 уговора за запошљавање, самозапошљавање и јавне радове за 158 лица у нашем граду.
-Ово данас зашто сам дошао овде је промоција на који начин локална самоуправа може да се опходи и како може да искористи све оно што Национална служба за запошљавање ради. Имамо општине које то не искоришћавају. А Смедерево је добар пример, где бележимо рапидно смањење незапослености. Волео бих да Смедерево буде први град у Србији који нема незапослених и мислим да ка томе треба да тежимо, а да онда тај новац распоредимо на неки другачији начин и да се видимо неком другом приликом и наградимо оне који су највише запослили и постигли успех – рекао је, између осталог, министар Ђорђевић.
Истакао је важност улагања у грађане и образовање и позвао све незапослене да користе програме преквалификације који доприносе унапређењу вештина и омогућавају бољу конкурентност и напредак у каријери.
-Нећемо смањивати давања за ове програме ни наредне године у Смедереву, новац можемо да усмеримо на друге ствари, попут обуке за познатог послодавца, да улажемо у знање и да инвеститорима, за које градоначелница каже да су на прагу, пружимо велику понуду и миље радника које ће са слатким мукама моћи да запосле – рекао је Ђорђевић.
За програме запошљавања за које су уручени уговори укупно је обезбеђено 22,4 милиона динара, од чега је локалана самоуправа издвојила 15, а остатак држава и Национална служба за запошљавање.
-Каратктеристика овог града је да је значајно смањен број лица на евиденцији, али овде је проценат смањења много већи у односу на просек у Србији и ови резултати и повлачење страних компанија имају за резултат да је број незапослених прошле године смањен за 20 одсто на нивоу филијале Смедерево. Ови људи који данас улазе у посао треба да имају перспективу и шансу да њихови послови буду одрживи и мислим да овај град омогућава адекватан пословни и привредни амбијент да можете да се наслоните на велике компаније и да јачате своје мале привредне субјекте – рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, захваливши послодавцима у Смедереву што су препознали локалну самоуправу и НСЗ као партнере, и позвао их да се и даље пријављују за све програме, јер за то има још финансијског простора.
Градоначелница Јасна Аврамовић истакла је и овом приликом важност опстанка смедеревске железаре, што је омогућило да Смедерево више не буде у „запећку, већ град будућности“.
Од укупно 108 уручених уговора, 41 је за самозапошљавање, затим 55 за 64 лица из категорије теже запошљивих и 12 за 53 лица за извођење јавних радова.

Ј.В.