КИНЕСКИ ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК – 20.000 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић потписао је у Тјенђину, у име Владе Србије, два документа са кинеским партнерима који се односе на Железару Смедерево и изградњу кинеско-српског индустријског парка у нашем граду, објављено је на званичном сајту Владе Републике Србије.

Стевановић је, у присуству председника Србије Александра Вучића, са представником кинеске покрајине Хебеј потписао Меморандум о разумевању који се односи на Железару, док је са кинеском компанијом „Хбис“ потписао Протокол о разумевању који се тиче изградње кинеско-српског индустријског парка.
Он је пренео да се очекује да кинески „Хбис“ до краја месеца упути Влади Србије мастер план о индустријском парку, када ће бити прецизирано колико ће индустрија у парку пословати.
-Верујем да ће кинеско-српски индустријски парк у Смедереву имати капацитет да упосли 20.000 људи, што је од великог значаја не само за тај град, већ и за читав округ, али и за бужет Републике Србије, рекао је државни секретар.
Стевановић, који борави у посети Кини као члан делегације Србије, предвођене председником Вучићем, објаснио је да су у потписаним документима већ дефинисани рокови и динамика реализације пројекта.
Прва фаза ће, како је навео, бити завршена у наредне две године, а друга 2021. и 2022. године. Према његовим речима, у индустријском парку ће, на површини од приближно 400 хектара, бити лоцирана производња софистициране опреме у машинској и електро индустрији, затим производња грађевинског материјала, индустрија зелене енергије, компоненте за аутомобиле који се покрећу на нова погонска горива.
Он је додао да ће свакако бити заступљени и радно интензивни пројекти, а упоредо са њима развијаће се и капитално интензивни, што је веома значајно за економски раст Србије. Указао је и на то да је дат посебан значај потписаним документима и тиме што су Вучић и председник Кине Си Ђинпинг у директном разговору поменули та улагања.

Ј. Шешлак

 

 

Comments are closed.