СМЕЊЕНА МИРЈАНА ЋОСИЋ: МИНИСТАРСТВО УТВРДИЛО НЕПРАВИЛНОСТИ У РАДУ ВРТИЋА

Мирјана Ћосић, досадашња директорка предшколске установе „Наша радост“ смењена је са те функције, сазнају „Смедеревске новине“, због неправилности које је надлежно министарство утврдило у раду вртића током њеног руковођења овом установом.
Према сазнањима нашег портала један број „пропуста“ настао је због чињенице да је Ћосићева дуги низ година на челној позицији дечије установе, што је проузроковало низ „проблематичних одлука“ у вези са пословањем, од којих би неке могле да буду и предмет интересовања истражних органа.
Подсећамо, наш портал је раније објавио да је приликом провере буџета локалне самоуправе 2015-те године, Државна ревизорска институција контролисала, између осталог, и рад предшкослке установе. Тада је о пословању ове установе изнесено мишљење са резервом, а утврђене поједине неправилности код јавних набавки.
-Предшколска установа „Наша радост“ је извршила набавку меса у износу од 1,9 милиона динара више од уговореног, без спроведеног одговарајућег поступка јавне набавке, преузела обавезе изнад одобрене апропријације у укупном износу од 12,8 милиона динара и извршила расходе из осталих извора финансирања у износу од 3 милиона динара, а да није поднела захтев за отварање одговарајуће апропријације – наведено је, између осталог, тада у извештају ДРИ.
Проблем је, сазнајемо, и низ замерки родитеља упућених различитим инстанцама, које се тичу хигијене и недостатка основних средстава које би установа требало да обезбеди за децу.
-Лично сам довела директорку да види како својим рукавом бришем собу деце, да покажем колико не одржавају хигијену у вртићу. Питала сам где је новац који је донирала ЕУ, где је сав новац који ми уплаћујемо…Куповали смо тепихе, завесе, кречили смо собе… Желим да питам да ли је у нашој надлежности да купујемо влажне марамице, чаше, салвете, да донирамо вртић, или то све покрива цена коју плаћамо? Тражите од нас да се рађа још више деце, али како – била је једна од жалби родитеља.
У претходном периоду, такође, проблем је била и „преплаћена“ цена вртића, о чему је наш портал, такође, писао, због чега се сада из џепова свих нас враћа новац оштећеним родитељима.
Подсећамо и на случај који је завршио у Основном тужилаштву у Смедереву, чији епилог до данас није обелодањен, а тиче се најозбиљнијег проблема – безбедности малишана у вртићу. Наиме, у јуну 2014-те године, на двојицу четворогодишњака у вртићу „Пчелица“ на Папазовцу, пао је радијатор. Један малишан је, због задобијених повреда, односно прелома ноге, оперисан у Тиршовој болници у Београду, док је други лакше повређен. До несреће је дошло у купатилу вртића, док су се деца играла, када се један од малишана, гурајући играчку-аутомобил, ослонио на очигледно лоше за зид причвршћен радијатор. Полиција је, по пријави коју су добили из смедеревске болнице, с обзиром на то да су оба детета прво тамо била збринута, дошла у вртић и извршила увиђај.
Да подсетимо, осим Мирјане Ћосић, још једну директорску функцију у граду Смедереву, у ранијем периоду, обављала је и њена ћерка, која је једно време била на челу, сада већ угашене Туристичке организације Смедерево. И овај поступак у врху СНС-а окарактерисан као непотизам, један је од разлога изостајња подршке недавно смењеној директорки вртића.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.