КАФЕНИСАЊЕ У МУЗЕЈУ

У среду, 5. септембра у 19 часова, у смедеревском Музеју биће свечано отворена изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, ауторке Александре Савић, музејског саветника Природњачког музеја у Београду.

На изложби ће, најављују организатори, бити представљене саднице праве биљке кафе; модели плода и семена кафа арабике, робусте и либерике; узорци кафе са бројних и ексклузивних локација широм света (Етиопија, Камерун, Мексико, Бразил, Индија, Непал, Вијетнам, Папуа, Хондурас, Танзанија итд.), као и чувена и веома скупа кафа Blue Mountain која се узгаја на Јамајци. Посетиоци ће имати прилику да виде препарирану животињу – азијску цибетку, која се храни плодовима кафе, а која ствара најскупљу кафу на свету – копи лувак. Путем аутентичних шољица из разних крајева света биће представљен ритуал испијања кафе у свету.

-На изложби ће бити представљена кафа као биљка, Етиопија као постојбина кафе, прича о кафи кроз историју њене производње и прераде, прича о европским и београдским кафеџиницама и кафанама, основни типови припреме кафе, кофеин, најразноврснији укуси кафе, као и многе друге занимљивости.  Посетиоци ће бити у прилици да сазнају како је кафа доспела у Европу, како је прва кафеџиница у Европи отворена у Београду, зашто су љубитељи кафе кажњавани батинањем, како се кафа прво користила прво као верско пиће, а затим као лек; зашто је кафа током историје била забрањивана, како је кафа добила одобрење папе у 16. веку, зашто су се жене у Енглеској буниле против кафе, шта је то „пергамент“ кафа – наводе из смедеревског музеја у позиву за посету овој изложби.

Изложбу прати и публикација „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, аутора Александре Савић, у луксузној штампи у издању Природњачког музеја.

Организатори позивају на „Кафенисање у музеју“ током предстојеће „Смедеревске јесени“. Улаз је слободан, а изложба ће бити постављена до 5. октобра.

СДН

 

 

 

Comments are closed.