„Дунав 2860“ за румунску „Лимунаду“

Најбољи филм премијерног издања међународног филмског фестивала „Дунав филм фест – Смедерево 2018“  је остварење „Лимунада“ румунске редитељке Јоане Урикару. Награда „Дунав 2860“ уручена је српском глумцу Горану Радаковићу, који тумачи лик адвоката у овом филму, док је награђена редитељка публику, организаотре и жири, поздравила путем видео-линка, изразивши наду да ће посетити неко од наредних издања новоосноваог фестивала.

Награду за најбољу режију, према одлуци жирија, који су чинили глумци Јелена Гавриловић, Славен Дошло и Горан Богдан,  добио је немачки филм „У ходницима“, редитеља Томаса Стубера, који је имао премијеру на међународном филмском фестивалу у Берлину. Награду за најбољи сценарио добио је филм „Преводилац“, редитеља Мартина Сулика. Жири је посебно похвалио филм  за децу „Злогоње“, редитеља Рашка Миљковића, који је премијерно приказан српској публици управо на „Дунав филм фесту“.

Идејни творац фестивала Игор Станковић и гостујући селектор фестивала, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, на свечаности затварања манифестације захвалили су Граду и Министарству културе на подршци, а публици на показаном великом интересовању.

Фестивал је затворен југословенским класиком из 1984. године, филмом „Варљиво лето ’68“, који је у средњовековној тврђави премијерно приказан у својој дигиталној верзији. Филм је рестауриран у оквиру пројекта „ВИП Кинотека“, а приказивању је и редитељ Горан Паскаљевић,  који је рекао да је први пут после петнаест година и сам гледао свој филм у новом руху.

– Жири Пулског фестивала, тада највећег фестивала на Балкану, нажалост, те 1984. године, није изабрао „Варљиво лето“ да буде у конкуренцији, сматрајући да није довољно квалитетан. Било је идеја да уђе у пратећи програм, али је и то одбијено, уз објашњење да је филм некомуникативан. Ето, то је апсурдна прича о филму који живи 35 година и чије сцене и реплике знају сви – рекао је Паскаљевић.

Организатори су најавили да ће „Дунав филм фест“ следеће године бити одржан од 17. до 22. августа.

 

Ј.В.

 

 

Comments are closed.