ДИС: НАПЛАТА КЕСА – ДОНАЦИЈА ПОРОДИЛИШТИМА

Компанија ДИС, као највећи домаћи трговински ланац, прикључила се иницијативи Привредне коморе Србије у наплати пластичних кеса у својим продајним објектима, а половину новца приходованог на овај начин биће донирано породилиштима.
-У наредна три месеца у оквиру иницијативе Привредне коморе Србије, у нашим објектима ћемо наплаћивати пластичне кесе, по цени од два динара. Половину тог новца приходованог овом акцијом донираћемо породилиштима у Смедеревској Паланци, Вршцу и Краљеву – рекао је Иван Шулеић, комерцијални директор ДИС-а.
Из Привредне коморе Србије објашњавају да циљ овакве иницијативе никако није додатна зарада за трговце, већ очување животне средине у нашој земљи, јер су све анализе показале да се наплатом пластичних кеса смањује њихова употреба.
-До почетка наплате просечна потрошња пластичних кеса у Србији била је седам дневно по глави становника. Када помножите број дана у години са бројем становника дође се до 2 милијарде кеса годишње које заврше као отпад. Многа домаћинства их користе као алтернативне кесе за ђубре, чиме такође штетимо околини. Већ сада, употреба пластичних кеса, према анализама, смањена је на 40-50 процената, а наш циљ је да употребу пластичних кеса смањимо до 70 одсто. Не желимо да се ова иницијатива злоупотреби нити да је грађани схвате као профит за трговце. Основни циљ је очување животне средине и да као потрошачи будемо одговорни. Вратимо се старим навикама, па у куповину можемо да носимо цегере или корпе – рекао је Жарко Милић, секретар у Привредној комори Србије.
У компанији ДИС месечно потроше од 2,2 до 2,4 милиона пластичних кеса, а циљ им је, кажу, да овом акцијом, та бројка буде преполовљена.
Из привредне коморе Србије истичу да ће и у наредном периоду заједно са Владом Србије и привредницима радити на унапређењу законодавства из области заштите животне средине, и радити на решењима која ће допринети да се у Србији у највећој могућој мери развије рециклажна индустрија.

Ј.В.

 

Comments are closed.