ПОЧЕО „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ“

Глумци Горан Богдан и Славен Дошло, и директор Југословенске кинотеке  Југослав Пантелић, отворили су у суботу у малом граду први међународни фестивал филмова подунавских земаља „Дунав филм фест“.
-Са сигурношћу могу да тврдим да ће овај фестивал у Смедереву водити неки људи који се још нису родили и да ће ово постати симбол квалитетног филмског фестивала, не само кад је у питању овај наш српски и регионални простор, већ и шире од тога. Сам избор главног програма, који ћемо из вечери у вече гледати овде у малом граду, потврдиће ове моје речи. Из вечери у вече сусретаћемо се са проблемима, задовољствима, лепотама живота и свим оним што је заједничко свима нама које спаја ова река, па и више од тога – рекао је обраћајући се присутнима селектор фестивала Југослав Пантелић.
Нагласио је да кинематографија подунавских земаља има шта да понуди свету, што потврђују бројне награде, посебно истакавши румунску, која више од деценије слови за једну од највиталнијих и најзначајнијих са нашег континента. Подсетио је да ће програм премијерног „Дунав филм феста“ посетиоци моћи да прате на четири различите локације у граду, а нека од 35 остварења биће први пут приказана у Србији.
О награди „Дунав 2860“ одлучиваће жири у чијем су саставу глумци Славен Дошло и Горан Богдан и глумица Јелена Гавриловић.
-Предивно ми је што сам део првог фестивала. Мислим да смо захваљујући господину Југославу почашћени селекцијом које се не би постидели ни пуно старији и већи фестивали од овог нашег – рекао је Горан Богдан.
-Мени је први пут да сам у жирију и то је посебна част. Кад сте ме позвали осећао сам се привилеговано, да коначно ја могу да будем са ове друге стране и дам неки свој скромни суд о свему ономе што ћемо имати прилике да видимо. Драго ми је да сам овде у Смедереву и раније сам долазио, овај амбијент тврђаве је невероватан, и надам се да ћемо уживати у филмовима као и у амбијенту – казао је Славен Дошло.
„Дунав филм фест“ траје до 23. августа.

Ј.В.

 

Comments are closed.