ЈКП „ВОДОВОД“: ПРИОРИТЕТ ИЗГРАДЊА КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ

Покривеност територије града водоводном мрежом, без моравског дела, достигла је 96 процената, па ће зато у наредном периоду приоритет ЈКП „Водовод“ бити изградња канализационе мреже, истичу из руководства овог предузећа. Кажу да у нашем граду воде има довољно, али да је због тога не треба расипати и упућују апел грађанима на рационалну потрошњу, која је у неким селима током летњих месеци дуплирана.
Када је реч о радовима, до овог тренутка реализовано је 60 одсто од планираног, а тренутно су механизација и људство ангажовани на изградњи водоводне мреже у улицама Животе Луковића и Букуљској.
-Овде смо при крају изградње мреже дужине 1.000 метара, а инвестиција је вредна 5,3 милиона динара. Око 40 корисника није имало уредно водоснабдевање, линија је ишла кроз дворишта, није била технички исправна нити адекватна, а сада ће 40 нових корисника имати количине воде које желе за њихове основне животне потребе – каже Срђан Стојковић, директор ЈКП „Водовод“.
Наводи да се ради и у улици 27. март и околини, у деловима где је притисак повишен, што такође узрокује проблеме у водоснабдевању.
-Реализоваћемо изградњу водоводне мреже у Раљи, један мали део насеља у Живојина Мишића остао је на старом суистему, ту је вредност радова око 2,5 милиона динара. За то припремамо пројектну документацију, припремамо и грађане да се јаве, док је у току израда пројектне документације, да бисмо радове када буду почели што брже завршили – наводи Стојковић.
Када је реч о ситуацији у селима, директор „Водовода“ истиче да тамошњи системи нису изграђени под надзором овог јавног предузећа, и апелује на грађане да рационално троше воду, јер иако „је има довољно, то не значи да треба да је расипамо“. У граду је у летњем периоду потрошња повећана за 30, а у неким селима тзв. железариног система и преко 50 процената.
-Ситауцаија у селима је задовољавајућа. Преузели смо те водоводе онако како су изграђени, без наше контроле, на невиђено. Многа села немају задовољавајућу документацију, многа од њих немају и ништа од документације, њихови системи, када су изграђени, нису димензионисани да прате ненаменску потрошњу воде. Зато апелујемо на грађане да рационално троше воду, а не за заливање пластеника, воћњака, јер потрошња прелази 2-3 пута од оне за коју су димензионисани бунари, које ми нисмо бушили ни правили. Ту не можемо ништа да побољшамо – објашњава директор „Водовода“.
Саша Ботић, извршни директор за техничке послове „Водовода“ истакао је да ће у наредном периоду акценат бити на изградњи канализационе мреже.
-У току је израда пројектне документације за изградњу канализационе мреже дуж Црвене армије, од друге липске рампе према железари, на неких 100 метара, колико имамо техничких услова да можемо да урадимо нову канализациону мрежу и спојимо је са бочним улицама. Прикључићемо и кориснике у Солунској улици, а у плану је и Змајева, као и бочне улице на делу Коларског пута. Радиће се и у селима. У месној заједници Осипаоница започета је израда пројектне документације, тамо је терен раван, требаће доста црпних станица, па ће за реализацију пројекта бити потребна значајна финансијска средства – наводи Ботић.
Додаје да „Водовод“ ради и на локацији новог Централног гробља у Шешковцу, као и да се нада да ће почети радови на продужетку водоводне и канализационе мреже у улици Босе Цветић, одакле су се јавили грађани који желе финансијски да учествују у изградњи. Објашњава и да је у претходном периоду урађено неколико „превезивања“ канализационе мреже и уградњи сливника, код Старе железаре, у Карађорђевој улици и код Плавог воза, чиме је у максималној могућој мери неутралисано задржавање воде на улицама прикликом јачих атмосферских падавина које доносе велике количине воде. У плану је да се у улици Милоша Великог угради вртложни шахт, који би онемогућио избијање воде на површину, чиме би било избегнуто угрожавање објеката и саобраћаја.

Ј.В.