НА АУТО-ПУТУ ВОЗИО 239,5 km/h

Један македонски држављанин је у уторак на ауто-путу Београд-Ниш код Колара ауди А5 возио 239,5 km/h, што је за више од 100 од прописане брзине. Њега је, сазнају „Смедеревске новине“ ухватио пресретач, а након привођења дежурном судији, наплаћена му је казна од 140.000 динара. Полиција се, сазнајемо незванично, жалила, јер због насилничке вожње није кажњен притвором.
Упућени објашњавају да је уобичајена пракса да се страним држављанима, који начине саобраћајни прекршај изриче новчана казна прописана законом. То су, углавном возачи у транзиту, и, објашњава наш извор, држави ништа не значи да држи странца у затвору, осим ако није изазвао саобраћајну несрећу, када се другачије поступа.
-Бахати возачи, страни држављани, који су у транзиту, ухваћени од стране пресретача, буду приведени судији за прекршаје, и углавном им буде изречена новчана казна и забрана управљања возилом на територији наше државе. У таквим случајевима рок за забрану тече од оног тренутка кад странац напусти нашу земљу. То је уобичајена процедура. Уобичајено је и да се полиција увек жали. Овај македонски држављанин није никакав изузетак – објашњава наш саговорник.
Како сазнајемо возач није био под дејством алкохола.
-Немогуће да није знао за ограничење брзине, јер је оно јасно истакнуто на ауто-путу. Журио је и ишао на варијанту ако прође-прође, значи на срећу да неће бити ухваћен. Али, ухваћен је. Знао је да је погрешио. Није имао алкохола у крви – кажу у полицији.
У смедеревском Прекршајном суду наводе да је Законом о прекршајима предвиђено да се казна одемрава у прописаним границама и да се при том узимају у обзир све околности које утичу да казна буде веће или мања, као што су тежина и последице прекршаја, околности под којима је прекршај учињен, степен одговорности учиниоца, ранија осуђиваност, личне прилике учиниоца и држање после учињеног прекршаја
-У складу са одредбом члана 43. Закона о прекршајима предвиђено је ублажавање казне, па се уместо прописане казне затвора и новчане казне може изрећи само једна од њих. Уколико окривљени има пребивалиште у иностранству или одлази у иностранство ради боравка, изриче му се заштитна мера управљања моторним возилом у трајању од најмање девет месеци – објашњавају у Прекршајном суду.

Ј.В.

 

Comments are closed.