GOSTI IZ NJUJORKA I PEKINGA ZAPEVALI „TAMO DALEKO“

Ko 31. jula uveče nije bio u Smederevu, propustio je retku priliku da uživa u nezaboravnom koncertu vrhunskih muzičara iz Pekinga, Njujorka i Srbije, saopštavaju organizatori.

Gala koncert
Foto Nenad Zivanovic

Soprani Jasmina Trumbetaš Petrović, Wanzhe Zhang i Zhang Zhang- prvakinjaPekinške opere, violinista Quan Yuan – član orkestra Metropoliten opere u Njujorku, kao i Jia Shi – klavir, nastupili su zajedno sa umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, u Centru za kulturu Smederevo, u Velikoj dvorani.

Poseban značaj ovom nesvakidašnjem umetničkom događaju dao je dirigent Gregory Buchalter, istaknuti član Metropoliten opere u Njujorku.

Koncert u Velikoj dvorani, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, učinio je da nekada prestonica srpske despotovine, sada bude tačka spajanja umetnika iz Pekinga, Njujorka i Beograda.

Publika je imala priliku da uživa u operskim arijama koje su napisali Rosini, Mocart, Pučini, Verdi… kao i Sibelijusovom Konćertinu, a poslednja numera je izazvala ovacije i po neku suzu: gosti iz Pekinga i Njujorka zapevali su „Tamo daleko“!

Koncert je realizovala organizacija GIPAC – Global Intercultural Performing Arts Cast iz Njujorka, u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo i gradom Smederevom, koji ovog leta ljubiteljima umetnosti pruža bogat program: u julu je održan Teatar u Tvrđavi,  u avgustu će biti Dunav film festival, a drugog vikenda u septembru Smederevska jesen.

 

Comments are closed.