ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ У АВГУСТУ У СМЕДЕРЕВУ

Смедерево ће наредног месеца бити престоница филмске уметности у Европи, пошто ће од 18. до 23. августа бити домаћин првог издања међународног Дунав филм фестивала, најављено је на конференцији за новинаре. Током шест дана, биће приказано више од 40 наслова најзначајнијих остварења седме уметности кинематографија десет подунавских земаља
– Много филмских остварења се сними у државама подунавског тока која, игром случаја, не дођу пред публику нашој земљи. Смедеревски фестивал ће исправити ову грешку и представити премијерне наслове који ће, надам се, након успеха на овом фестивалу, наћи свој пут и до биоскопских гледалаца у Србији – рекао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке, уметнички директор ФЕСТ-а, гост-селектор овогодишњег фестивала у Смедереву.
Најављено је да ће фестивал отворити филм Асгара Фархадија „Сви знају“, са Пенелопом Круз и Хаваијером Бардемом у главним улогама, који ће бити приказан ван конкуренције. Овим филмом почео је и овогодишњи кански Филмски фестивал, а у Смедереву ће бити премијерна пројекција у овом делу Европе. Први пут ће српској публици бити приказан и домаћи филм „Злогоње“ режисера Рашка Миљковића, који је остварио велики успех у Торонту.
Главни такмичарски део одвијаће се у Смедеревској тврђави, а биће пројекција и на Дунаву, на шлепу, као и у самом центру града, где ће бити приказан низ дигитално рестаурираних култних филмова у оквиру заједничког пројекта Југословенске кинотеке и компаније ВИП.
– Сигурно да ће културни значај овог фестивала бити огроман. Логично је било да се он деси на најлепшем месту на Дунаву у Србији, у Смедеревској тврђави, то се само по себи наметнуло – рекао је Игор Станковић, директор дистрибутерске куће „Мегаком филм“, продуцент и директор Фестивала ауторског филма, и још неколико филмских смотри, који је идејни творац смедеревског фестивала.
Фестивал ће затворити класик домаће кинематографије, филм Горана Паскаљевића „Варљиво лето ’68“, а публика ће га први пут видети у дигитално рестаурираној верзији, у присуству аутора и чланова глумачке екипе. Тада ће бити и уручене фестивалске награде, о којима одлучује трочлани међународни жири, чији састав ће, како је најављено, ускоро бити саопштен, а очекује се да јавности буде представљен и комплетан програм овог фестивалског првенца.

Ј.В.

 

Comments are closed.