ХАПШЕЊЕ ЗБОГ ШВЕРЦА ГОРИВА, ПРИЈАВА ЗА УТАЈУ ПОРЕЗА

Припадници Министарства унутрашњих послова , у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним јавним тужилаштвима, спровели су више појединачних акција у циљу спречавања привредног криминала и корупције, саопштено је из МУП-а.  У Смедереву су, по налогу Основног јавног тужилаштва , ухапшени И.Д. (42) из Овче и Љ.П. (47) из Смедерева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољена трговина. Сумња се да су они, у мају ове године, без овлашћења за трговину набавили 11.000 литара дизел горива од чега су продали 2.000 литара. На овај начин избегли су плаћање ПДВ-а и других прописаних дажбина у износу од 862.070  динара,  за колико су оштетили буџет Републике Србије. Полиција је пронашла и одузела осталу количину од 9.000 литара дизел горива.

Такође, поднета је и кривична пријава против одговорних лица у ПД „Duki shop kom“ доо, СПТР „Еуро“доо, УТП “Џони Ком“, ПД “Рудо градња“ доо и ПД “Аграр Центар М“ доо, због постојања  основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја и  неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит. Како се сумња, они су за период од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године, кроз симуловане пословне односе и фиктивне фактуре евидентирали нетачне и непотпуне податке и тако избегли плаћање пореза за привредне субјекте где су били одговорна лица, у укупном износу од 30.695.931 динар, на штету буџета Републике Србије.

У склопу одвојених акција на територији Зајечара, Јагодине, Панчева, Пожаревца, Смедерева, Суботице, Ужица и Чачка ухапшено је укупно 19 особа, а против још 75 особа широм Србије поднете су кривичне пријаве у редовном поступку. Они се сумњиче да су буџету Републике Србије, јавним предузећима и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од око 1.100.000 евра.

Кривична деле која им се стављају на терен су, између осталог, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, превара, пореска утаја, фалсификовање и злоупотреба платних картица, злоупотреба у вези са јавном набавком, фалсификовање новца, недозвољена трговина, преваре у служби… Међу ухапшенима су порески службеник Пореске управе, одсека у Кањижи, овлашћено лице за вршење стручног надзора Града Зајечара, одговорно лице АД „Пут“ Зајечар, запослени у Служби за правне, економско-финансијске и техничке послове болнице у Горњем Милановцу и више одговорних лица у неколико привредних друштава у Србији. Такође, у склопу борбе против сиве економије, осим 9.000 литара дизел горива колико је заплењено у Смедерево, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су и одузели око 5.000 паклица цигарета без акцизних маркица намењених нелегалној трговини.

СДН

 

Comments are closed.