ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОВО ЈЕ ПРИЧА О УСПЕХУ СРБИЈЕ

„Смедеревска железара је прича о успеху Србије“, изјавио је председник Александар Вучић током посете компанији која обележава две године пословања у оквиру кинеске HBIS групе. Кинези су, рекао је, сачували посао за више од 5.200 људи, обезбедили стабилност буџета Смедерева и Србија им је на томе бескрајно захвална.

-После две године од преузимања од стране кинеског инвеститора, ово је прича о променама у Србији, ово је прича о успеху Србије, ово је прича о напретку Србије. И ми то не бисмо могли да урадимо без подршке председника Шија и Народне Републике Кине и бескрајно смо захвални на томе. Постоји пословица да ништа краће од захвалности не траје, код нас је она трајна јер сте сачували посао за 5200 људи који овде раде, који су показали да имају данас много више вере у будућност и да су сигурнији у себе, свој град и у своју земљу. Захваљујући том успеху, само град Смедерево на годишњем нивоу има 3,8 милиона евра прихода. Тога не би било да немамо железару данас. То је само директни приход. Нећу да говорим о индиректним проходима, о кооперантским предузећима и више хиљада људи који раде са железаром и уз железару – рекао је председник Вучић након обиласка погона Топле ваљаонице.

Подсетио је да после одласка Американаца није било никакве перспективе, а да је држава морала сваког месеца да издваја новац из буџета како би обезбедила егзистенцију за запослене. Данас је железара друга компанија по извозном потенцијалу. Ове године очекује се да производња достигне 1,7 милиона тона, док ће даљим инвестицијама и побољшањем за две године, сматра председник, извесно постати најснажнија компанија и најзначајнији произвођач са 2,5 милиона тона. За све то, Александар Вучић захвалан је кинеским пријатељима који су помогли „да решимо један од највећих проблема Србије“.

Захвалност је обострана, па је тако директор HBIS Group Serbia Сихаи Сонг апострофирао „огромну и непроцењиву подршку од Владе Републике Србије и председника Вучића од дана преузимања смедеревске железаре“.

-И наравно желео бих да изразим захвалност свима, целом народу Србије на подршци коју смо осетили претходне две године. Постигли смо као предузеће изузетан напредак. Наставићемо са инвестицијама, да бисмо обезбедили стабилан посао за своје раднике и не само то, већ да сваке године отварамо нова радна места и да обезбедимо посао за 200 младих из Србије – изјавио је Сонг.
Успех железаре отворио је различите могућности да са Кинезима још успешније послујемо, изјавио је председник Вучић, говорећи о „Икарбусу“ и потенцијалном улагању у РТБ Бор, али и новом пројекту у Зрењанину. Успешној сарадњи умногоме доприноси и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг, са којим се, како је сам рекао, председник Вучић састаје најмање два пута недељно. У Смедереву је обелоданио и да ће крајем лета или почетком јесени поново бити гост кинеског председника.

Ј.В.

 

Comments are closed.