СЛУЧАЈ „КОПЕРНИКУС“: ВЛАСНИЦИ КОЈИ СЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ДА ТО НИСУ

Иако Срђан Миловановић, брат првог човека нишких напредњака, месецима негира да је власник Коперникус кабловског дистрибутера, чији је део и нелегално постављена мрежа у нашем граду, и тврди да га је продао Пољацима, само би лаици могли да поверују у ту његову причу. Званично, 51 одсто капитала припада неком холдингу који је регистрован на Кипру у октобру прошле године, док је 49 одсто у власништву Коперникус корпорације регистроване 2016-те у Холандији, али је, обрни-окрени, од Холандије, Пољске, Кипра, Сједињених Америчких Држава, преко холдинга, корпорација, адвоката, фондова, до Ниша и Београда, управо он тај који стоји иза свих „трансакција“ и „трансфера“, са само једним јединим циљем – да новац извуче из Србије и добрано „ускладишти“ на приватне иностране рачуне што показује и податак да су његове фирме у иностранству регистроване за „делатност финансијских холдинг компанија“. Осим тога, јасно је наведено да је он законски заступник, као и да ће над предузећем бити успостављена „заједничка контрола“.
У Србији користи утицај и чињеницу да је монополским положајем „окупирао“ више десетина градова и општина, различитом методологијом, од крађе струје, преко постављања мреже без грађевинске дозволе, уз обилато коришћење јавне или туђе инфратсруктуре без накнаде, негде и радом што регистрованих, што нерегистрованих медија, преко којих извлачи паре на конкурсима и путем реклама. Ту и тамо, уштеди се, капне по која парица и преко реалних трошкова за које се годподин Миловановић потрудио да их сведе на најмању могућу меру.
Само у нашем граду од 2004. године Коперникус је кроз најскупљу услугу наплатио од грађана Смедерева више стотина милиона динара, уз минималне расходе, пошто, уз благослов градске власти, није морао да плати ни један једини динар надокнаде за извођење радова, за локацијску и грађевинску дозволу које не поседује, нити за коришћење стубова јавне расвете чији је власник локална самоуправа. Да заради, „довијао“ се Коперникус и на друге начине, на пример развлачећи своје каблове по бандерама ЕПС-а, без дозволе (читај – без одобрења и плаћања било какве накнаде), уз то проузрокујући појединим грађанима милионске штете због хаварија изазваних тако неодговорним „качењем“ које је доводило до кратког споја, експлозија и квара инсталација и беле технике у више десетина домова.
Реално је и претпоставити да се пословање Коперникуса заснива и на политичком утицају Звездана Миловановића, повереника СНС-а за Ниш, а који је и власник Коперникус Истока, у оквиру којег послује и студио Смедерево у нашем граду, без уговора, пројекта и плаћања било каквих такси. У долазак овог дистрибутера укључена је и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, у чијем мандату је и потписан протокол о сарадњи, што ће бити једна од наредних тема нашег портала.

Ј. Шешлак