ОТВОРЕН ДУНАВСКИ ЕКО ПАРК У ТВРЂАВИ

Симболичним пуштањем балона, свечано је отворен Дунавски еко парк у Тврђави, четврти који је „Coca-Cola“ изградила у Србији, у оквиру наставка промоције очувања водних ресурса и слива једне од највећих европских река. Парк је изграђен на површини од 400 квадратних метара, у складу се високим еколошким стандардима. Уз соларно лед осветљење, у парку се налазе дечији плато са клацкалицама и љуљашкама, клупа која својим обликом симболизује ток Дунава, као и кутак за одлагање отпада за рециклажу.
-Драго ми је што сам овде и што отварамо Дунавски еко парк баш на овом месту и што ћемо свима вама омогућити да проведете што више времена близу Дунава. План је био да отварање организујемо у петак, 29. јуна, када се и обележава Дан Дунава, али су временске неприлике утицале да се данас окупимо на овом месту. „Coca-Cola“ систем послује у Србији већ 50 година и иако смо светска компанија осећамо се као део Србије и део локалне заједнице и зато нам је важно да подржимо овакве иницијативе и да их организујемо, пошто желимо да чувамо локална природна блага, као што је Дунав – рекла је Јована Туфегџић, представница „Coca-Cola“ система у Србији.
Пре Смедерева, Дунавски еко паркови изграђени су у Новом Саду, Апатину и Сомбору, они су места окупљања, дружења и едукације кроз забаву, истичу из ове компаније.
Парк у Тврђави је изграђен у сарадњи са Управом града, НАЛЕД-ом и Светском организацијом за природу. Градоначелница Јасна Аврамовић захвалила се на донацији, чија је вредност, како је истакла 30.000 евра и најавила да ће се локална самоуправа потрудити да капацитет новоизграђеног парка прошири.
Акцији обележавања Међународног Дана Дунава и отварању Дунавског еко парка својим активностима се придружио и Локални еколошки покрет.
-Ми смо се потрудили да заједно са Покретом горана и ликовним уметницима допринесемо обележавању овог догађаја. Организовали смо осликавање пет тематских целина у вези са Дунавом: ток реке, вегетација, птице, рибљи фонд и загађење. Наши активисти су у свакој од ових области истакли најважније тачке и ово је још један од начина да јавности и грађанима укажемо на важност заштите животне средине и Дунава као веома важног дела нашег окружења – рекао је Миљан Илић, председник Локалног еколошког покрета.
Панели које су уметници осликали биће постављени око самог парка, у циљу представљања различитих начина заштите и улепшавања Дунава.

Ј.В.

 

Comments are closed.