СМЕДЕРЕВО АПСОЛУТНИ ЛИДЕР У КОРИШЋЕЊУ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА РАЗМЕНЕ ПОДАТАКА

Град Смедрево је апсолутни лидер на списку укупно 275 државних органа и локалних самоуправа које користе информациони систем размене података, изјавила је премијерка Ана Брнабић током обиласка Градског услужног центра. Због тога је, каже, заједно са министром за државну управу и локалну самоуправу Бранком Ружићем, дошла да се лично захвали локалној администрацији која је грађане ставила на прво место.
За годину дана коришћења информационог система „еЗУП“, који се користи за електронску размену података свих органа јавне управе, повучено је више од 230.000 података у 275 државних органа и локалних самоуправа. Премијерка истиче да то значи да више од 230.000 папира грађани нису морали сами да скупљају, да им је на тај начин „уштеђено“ 500.000 сати чекања пред шалтерима, а да је више од 20 милиона динара уштеде забележила државна управа, само на штампу и слање поштом папира који се сада размењују.
-Када сам питала мој тим ко је овај систем највише користио, рекли су да је то ван сваке сумње град Смедерево, који је више од 20.000 података извукао аутоматским путем, следећи је град Београд, који је сада на око 13 000. Ја сам онда позвала градоначелницу, хтела сам да јој се захвалим лично што су ставили грађане на прво место и што дају пример свим осталим локалним самоуправама како треба да скупљају податке електронском резменом и буду на услузи својим грађанима – изјавила је премијерка Брнабић у Смедереву.
За функционисање система, истакла је она, важно је и то што је 45% службеника у смедеревској администрацији обучено да користи овај систем, у шта је имала прилику да се увери на лицу места.

Градоначелница Јасна Аврамовић захвалила је премијерки и министру на посети, истакавши да се локална администрација труди да на све начине изађе у сусрет грађанима и привреди.
Иначе, систем „еЗУП“ још увек није заживео у седам локалних самоуправа и појединим државним органима. Премијерка Брнабић навела је да ће уколико у њима електронска размена података не буде довољно брзо заживела, бити посла за Управну инспекцију, а није искључила ни кажњавање због кашњења, пошто је рок за имплементацију овог система већ истекао.

Ј.В.

 

Comments are closed.