ОТВОРЕНО ПИСМО ЈАСНИ АВРАМОВИЋ: ПОДНЕСИ ОСТАВКУ

Овај текст требало би започети префиксом „поштована“, али… то, заиста, не могу да напишем, јер то нити осећам, нити мислим. Обраћам ти се онако како се ти обраћаш свима око себе – бахато, дрско и безобразно. Разлика је само у томе да ја то чиним свесно и са намером. И у томе, што ћу, ипак, имати меру.
Како год, примакао се и тај месец када ће Смедерево моћи да одахне. Без обзира на политичке, идеолошке и све остале разлике. Постала си терет, биће лакше без тебе. Овај град предуго стоји, урушава се и трпи. Постао је твоје огледало. Оронуо, без будућности, запуштен и немоћан.
Годинама већ, ништа не чиниш за општи, већ искључиво за лични интерес. Да уништиш и угасиш све око себе што није по твојим личним узусима!? Да човек са човеком не сме да седне!? Да се бавиш трачерајем, намештањем, притисцима, уценама..!? Да сараднике гађаш пикслом и да им ломиш мобилне телефоне!? Да говориш неистине и сплеткариш по људским животима и судбинама!? Да манипулишеш. Учиниш, па се човеку не скидаш са грбаче. Да намешташ. Замењујеш тезе. Фолираш. Побогу, какав си ти то и коме градоначелник? Коме такав уопште треба?
Моје поштовање изгубила си за Смедеревску јесен 2013-те године, када си 311 случајева тровања храном покушала да прогласиш за измишљотину оних који не желе добро Смедереву, јер ће то да ти упропасти манифестацију?! Тај себичлук, рекао бих, болесни…такав однос према животима и здрављу људи, а лекар си…стравично. Потпуно сам свестан оног Џеферсоновог става да никада неће владати најбољи међу нама, јер они немају жељу да управљају другима, али, ево, трудим се, неће владати ни најгори.
Ко су људи око тебе, са којима уништаваш овај град? Она самохрана мајка пред пензију са платом од хиљаду и нешто евра, што је децу позапошљавала у јавна предузећа и што годинама не плаћа грејање? Онај лик што је пук`о паре за школовање у непостојећем одељењу Интерпола у Смедереву? Нека учитељица из Лугавчине? Пиљар из Удовица? Онај железарин скретничар у пензији? Пензионисани саобраћајни полицајац? Сумњиви синдикалац са бројним аферама? Један са фалсификованом дипломом? Неки бахати сеоски блента који се поноси надимком који је име једног ланца хотела? И онај други, исто блента, који мисли да је политика кад узмеш „лајавац“ и урлаш по селу? Какве су то каријере, у којој струци су признати, на којим руководећим местима су били, које школе су завршили, шта их то квалификује да буду на тако високим позицијама. Осим што ни у лудилу не могу да угрозе твоју фотељу…?
Какав то градоначелник локалним угоститељима понуди да буду спонзори некаквог концерта и да могу слободно да раде на „црно“, у супротном, инспекција им неће излазити из локала? Да дозволи да тоне ТНГ-а у вагон-цистернама пролазе посред игралишта за децу? Да незапосленој самохраној мајци која издржава малолетну девојчицу и болесног оца и која ти се обратила за помоћ, претиш како ће БИА да истражи да случајно није сама себи подметнула пожар у кућици од четрдесет квадрата? Да у селима искључујеш уличну расвету испред кућа оних који неће да гласају за тебе? Да на Новом гробљу људе сахрањују у раскопаним стазама између гробница? Да матичарке прогласиш за лопове, а стотине пута си тражила да бесплатно издају документа твојим пријатељима, комшијама, родбини и фамилији? Морам да питам, иако одговор знам, да ли је са тобом све у реду? То што радиш је сурогат Макијавелизма. Истина је да су критици јавности подложнији они који желе да буду вољени, од оних који су довољни сами себи, али твој случај је клинички.
Непотизам који спроводиш је сраман… Да неквалификовану куму покушаш да ставиш за директора Гимназје, брата за начелника хирургије и председника Надзорног одбора Апотекарске установе и кандидата за народног посланика и доделиш му Светосавску повељу, братанца запослиш и промениш правилник да би добио специјализацију, бившег интимног пријатеља за директора „Србијашума“, начелника округа и на крају посланика, рођаке за одборнике, комшије у јавна предузећа, у којима често и не долазе на посао…
Систематски, као „пијани милионер“, бахато и неодговорно, годинама већ, уништаваш градски буџет. Само за надградњу Спортског центра (а потпуни је идиотизам да се град бави издавањем соба за ноћење) бацила си 20 милиона, а нити соба, нити фасаде. За дечије одмаралиште на Ртњу „слупала“ си 40 милиона, и лепа је фасада, али ниједно дете деценијама тамо није ушло, јер нема соба. Постројење за прикупљање животињског отпада коштало је 44 милиона, али десио се промашај у пројекту (штедело се ваљда на материјалу), те камион за довоз отпада не може да кипује, јер је плоча ниска. Скоро 300 милиона платила си изградњу хале за прераду рибе, без икаквих гаранција од оних за које је направљена, а који су у међувремену банкротирали!? Само за Смедеревску јесен 2013-те бачено је 25 милиона, ником није јасно зашто, иако „злобници “ тврде да си очекивала важну посету из Београда, па да се покажеш као домаћица. Оно – има се, може се. Државни ревизор утврдио је да си само за једну годину неправилно потрошила 175,3 милиона и ту нема шта да се дода. Не баш тако свеже угашена Дирекција за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште отписала је 47,5 милиона због застаре, ненаплаћено је 76 милиона од накнаде за уређење градског грађевинског земљишта, а по основу легализације ненаплаћено је 19 милиона. По основу накнаде за неизграђена паркинг места ненаплаћен је 31 милион… Да не помињем незнање и књиговодствене марифетлуке, као нпр. укупна дуговања по основу накнаде за коришћење и уређивање градског грађевинског земљишта од 477,7 милиона динара која си, уместо у активи, исказала у пасиви и тако „заробила“ скоро пола милијарде динара.
Набрајање скандала, промашаја и штете коју си направила потрајало би, те је бесмисао то чинити… Једноставно, ти не умеш, не знаш и не треба да водиш овај град. За деценију твоје владавине инкасирала си више од 40 милиона динара бруто, по основу плате, прековременог рада и дневница. Велике паре за танке резултате и никакав учинак. Иза тебе није остало ништа…само прича. Празна.
Видим, бринеш за странку… Кажеш како ја рушим њен углед писањем о теби и твојим (не)делима. Никаква тајна није да сам члан Српске напредне странке и да подржавам Вучићеву политику. Искрено, верујем да човек спроводи реформе најбоље што уме. У мојој професији није паметно изјашњавати се на овакав начин. Не знам, и новинари су људи, често залутају у квази елитизму или буду заробљени стереотипима, те ако си члан странке, онда ниси професионалац!? Глупост. Као, ако ниси члан, по дифолту не навијаш за неког? Сваки појединац у друштву, па тако и ја, може да се изјасни. Желим да дам свој допринос променама, не очекујући ништа заузврат. Радим то због будућности. Верујем у пристојну Србију. Мени странка, хвала Богу, не треба ништа да да. Нисам се учланио да нешто узмем, већ да допринесем. Не као ти. Грчевито се борећи за фотељу. Као, да довршиш започете пројекте!? Овај мандат, и онај, и још један..!? Као, ти имаш визију, енергију… Са 60 година!? Каже Гете, за стадо, свакако, није добро ако му је пастир – овца.
Ако је преостало иоле достојанства у теби, учини макар нешто добро за овај град. Поднеси оставку. Склони се и иди. Немој да мучиш Смедерево. Престани да се позиваш на Вучића и кријеш иза СНС-а. Уморила си се. Отпусти врачаре, и, иди жено на неко море, бању, штагод. Пусти друге да живе, да раде, решавају проблеме… Време гатања и гледања у шољу одавно је прошло. Неће помоћи. Зато, учини праву ствар. Још увек има времена. Немој да понављаш грешке из прошлости.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.